Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
ksylitol

Ksylitol – na słodkie zdrowie!

Ksylitol to naturalna substancja słodząca, alkohol cukrowy wytwarzany przez niektóre rośliny. Smakuje i wygląda podobnie jak cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii i ma również niższy indeks glikemiczny, co czyni go jednym z najzdrowszych dostępnych na rynku słodzików. Pozyskuje się go głównie z kory brzozy, a w jego światowej produkcji przoduje Finlandia, która jest także jednym z największych eksporterów drewna brzozowego.

Ksylitol został odkryty w 1891 roku przez chemika Johanna Tobiasa Lowiga, który jako pierwszy wyodrębnił go z kory brzozy. Jednak prawdziwą popularność substancja ta zyskała w czasie II wojny światowej, gdy zaczęto jej używać jako zamiennika trudno dostępnego wtedy cukru. Żołnierze w Finlandii oraz w innych krajach skandynawskich chętnie korzystali z ksylitolu – osładzał im ciężkie życie na froncie. Co ciekawe, po wojnie przeprowadzono badania, które dały zaskakujące wyniki. Żołnierze, którzy używali ksylitolu, nie cierpieli z powodu próchnicy. Odkryto wtedy jedną z ważnych zalet tego naturalnego słodzidła – ksylitol w odróżnieniu od cukru nie jest szkodliwy dla zębów.

Ksylitol pozyskuje się z wielu roślin, a poza brzozą są to między innymi buk, osika, topola, olcha, sosna, świerk i kukurydza. W skali przemysłowej do jego produkcji używa się odpadów drzewnych, takich jak kora, trociny i wióry, które zawierają duże ilości ksylanu – to właśnie z niego w procesie ekstrakcji otrzymuje się ksylitol. Dziś używa się go przede wszystkim jako substancji słodzącej w takich produktach jak gumy do żucia, różnego rodzaju cukierki, słodzone napoje, a także do wyrobu ciast i ciasteczek, dedykowanych dla diabetyków.

Owsianka kokosowa z owocami

Ksylitol

  • Czy ksylitol jest zdrowy?

    Tak! Wiele współczesnych badań potwierdziło jego prozdrowotne właściwości. Nie tylko sprawdzi się jako niskokaloryczny zamiennik cukru, ale także pomoże wzmocnić organizm na wielu różnych płaszczyznach. Co warto tutaj wyróżnić?

    • Ksylitol zapobiega próchnicy! Ogranicza rozwój bakterii z rodzaju Streptococcus mutans, które odpowiedzialne są za powstawanie próchnicy, a także wspomaga remineralizację szkliwa. Pod wpływem ksylitolu bakterie te przestają wytwarzać szkodliwy dla szkliwa i żołądka kwas, dzięki czemu łatwiej nam zadbać o zdrowie jamy ustnej.
    • Pozytywnie wpływa na skład mikroflory jelitowej. Zmniejsza ryzyko niektórych chorób układu pokarmowego, jak na przykład choroby refluksowej, choroby Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
    • Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi. Jest to związek o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że nie powoduje skoków insuliny, a organizm trawi go i wchłania dużo wolniej niż cukier. Z tego powodu zaleca się go osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2.
    • Jest niskokaloryczny! Dlatego też sprawdzi się u jako zdrowy i dietetyczny zamiennik cukru dla każdego, kto pragnie zrzucić zbędne kilogramy.
    • Sprzymierzeniec alergika! Ksylitol wpływa na zmniejszenie produkcji cytokin, białek, które uczestniczą w procesach zapalnych organizmu, a tym samym zwiększa jego reakcję immunologiczną na alergeny. Ponadto wpływa na produkcję histaminy we krwi, zmniejsza jej stężenie i pomaga zwalczyć objawy alergii.

    Pamiętajmy jednak, że pomimo swych fantastycznych właściwości prozdrowotnych jest to nadal substancja słodząca i powinna być zatem stosowana z umiarem.

  • Ksylitol – jak i do czego go używać?

    Jako że ksylitol to naturalny słodzik może z powodzeniem zastąpić cukier prawie we wszystkich słodkich wyrobach. Można go używać do słodzenia herbaty, kawy i wszelkiego rodzaju koktajli. Nadaje się do produkcji domowych dżemów, powideł i marmolady. Sprawdzi się przy naleśnikach, gofrach, ciastach, ciasteczkach oraz innych wypiekach. Jedynym wyjątkiem są tutaj ciasta drożdżowe – ksylitol nie wchodzi w reakcję z drożdżami, one po prostu na nim nie wyrosną.

  • Czy ksylitol może być spożywany przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią?

    Tak! Substancja ta jest całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Sprawdzi się szczególnie u tych pań, które ze względów zdrowotnych pragną ograniczyć spożywanie cukru.