Mąka kukurydziana – żółty skarb Mezoameryki!
Mąka kukurydziana powstaje w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy, ma lekko słodkawy smak i piękny żółty kolor. Jest powszechnie stosowana w kuchni latynoamerykańskiej, a także na południu Stanów Zjednoczonych i w regionie karaibskim. W Polsce z pewnością kojarzy się nam przede wszystkim z tortillą, taco i nachosami. Stanowi idealną opcję dla osób zmagających się z celiakią lub nietolerancją na gluten – mąka kukurydziana jest go całkowicie pozbawiona.
Kukurydza pochodzi z Mezoameryki, obszaru obejmującego dzisiejszy Meksyk i Amerykę Środkową. Stanowiła tam podstawę wyżywienia i najważniejszą roślinę uprawną cywlizacji Majów i Azteków. W wielu kulturach rdzennych Amerykanów uważa się ją za świętą roślinę i często nazywa „Matką wszelkiego życia”. Mąka kukurydziana do dziś używana jest podczas wielu ceremonii religijnych i stanowi część dziedzictwa kulturowego i praktyk duchowych rdzennych społeczności Ameryki Północnej.
Mąka kukurydziana dotarła do Europy po odkryciu Nowego Świata przez Krzysztofa Kolumba. Początkowo podchodzono do niej z rezerwą i używano głównie jako paszy dla zwierząt. Jednak wraz z postępującą kolonizacją Ameryki, odkrywano także kulinarne zastosowanie dla mąki kukurydzianej. Dziś jest ona powszechnie stosowana w kuchni europejskiej, zwłaszcza we Włoszech, gdzie popularnością cieszy się na przykład polenta – danie na bazie mąki kukurydzianej z różnymi dodatkami.
Mąka kukurydziana to doskonałe źródło składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka. Znajdziemy w niej węglowodany, białko, błonnik oraz liczne witaminy i minerały. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Oto niektóre z prozdrowotnych właściwości mąki kukurydzianej:
Mąka kukurydziana nadaje daniom puszystą konsystencję i swoją charakterystyczną żółtą barwę. Można ją użyć do wszelkiego rodzaju wypieków: ciast, ciasteczek, naleśników, bułek, chleba. Sprawdzi się jako panierka do mięs, ryb, warzyw lub tofu. Można ją dodać jako zagęszczacza do zup i sosów, należy jednak pamiętać, że mąka kukurydziana jest słodkawa i subtelnie wpływa na smak potraw.
Tak! Mąka kukurydziana jest w 100% bezpieczna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zaleca się ją nawet jako składnik zdrowej diety i źródło licznych witamin, w tym kwasu foliowego, tak ważnego dla prawidłowego rozwoju płodu.
Mąka kukurydziana jest pełna niespodzianek. Sprawdzi się nie tylko jako składnik spożywczy, ale także jako środek do czyszczenia pluszowych zabawek. Wystarczy wetrzeć ją w pluszowego misia, a następnie porządnie wyczesać. Można ją zmieszać z wodą, a uzyskaną pastę użyć do czyszczenia sztućców. Sprawdzi się także jako suchy szampon do włosów lub talk do skóry.