Mąka żytnia. Dlaczego warto ją stosować?
Na półkach sklepowych aż roi się od różnych typów mąki. Mąką żytnia nie jest w Polsce tak powszechnie stosowana, jak pszenna, jednak z roku na rok liczba jej wielbicieli stale rośnie. Nie dzieje się tak jednak bez przyczyny. Liczne badania dowodzą, że ma ona znacznie lepszy wpływ na jelita człowieka i jest mniej kaloryczna. Sprawdź, co jeszcze warto o niej wiedzieć i odmień swoje kulinarne przyzwyczajenia.
Masz problem z napadami wilczego głodu lub zmniejszasz w diecie ilość glutenu? Poznaj właściwości mąki żytniej i sprawdź, dlaczego jest ona lepsza od powszechnie stosowanej mąki pszennej.
W Polsce mąka żytnia cieszy się dużym zainteresowaniem konsumentów. Uprawy tego zboża znajdują się na terenie całego kraju. Każda mąka, również żytnia, powstaje po bardzo mocnym rozdrobnieniu ziaren — najczęściej dzieje się to w procesie mechanicznym. Obecnie możemy wyróżnić różne typy mąki żytniej, które różnią się od siebie pod względem składu oraz kaloryczności. Im wyższy numer, tym więcej ważnych składników odżywczych i minerałów w mące. Trzymając się tej zasady, warto zwracać uwagę, z jakiego typu mąki został zrobiony chleb lub bułeczki z pobliskiego supermarketu.
Z całą pewnością mąki pełnoziarniste są lepsze. Dzieje się tak, ponieważ do przemiału trafiają całe ziarna wraz z okrywą nasienną, która nazywana jest często otrębami. W przypadku mąk zwykłych ziarno trafia do młyna pozbawione charakterystycznej okrywy, przez co ma mniej wartości odżywczych. To właśnie w otrębach znajdują się ważne w diecie składniki, np. żelazo, fosfor lub cynk. Otręby są również źródłem wielu cennych minerałów oraz witamin z grupy B i to właśnie dlatego ich obecność w mące jest bardzo istotna.
Organizm ludzki jest stworzony w taki sposób, że niestety nie wszystkie spożywane produkty mają na niego pozytywny wpływ. Czy wiesz, że mąka żytnia jest o wiele lepsza niż np. popularna mąka pszenna? Tę kwestię potwierdzają liczne badania naukowe. Ludzki organizm lepiej radzi sobie z trawieniem produktów, stworzonych z mąki żytniej niż z pszennej. To zasługa niskiej zawartości glutenu oraz niższego indeksu glikemicznego. Te dwa parametry sprawiają, że po spożyciu kanapki z pieczywem żytnim, znacznie szybciej pojawia się uczucie sytości i dłużej trwa. Mąka żytnia nie powoduje również wzdęć oraz nie przyczynia się do rozszczelniania jelit. W tych dwóch aspektach znaczenie ma również pochodzenie zboża oraz sposób uprawy. Warto zatem wybierać produkty z upraw ekologicznych, w których ogromny nacisk kładzie się na jakość zboża. Nie stosuje się wówczas popularnych środków ochrony roślin.
Zastanawiasz się, czy wypieki z mąki żytniej smakują tak samo smacznie, jak te z pszennej? Większość ludzi wyczuwa różnicę w smaku pomiędzy tymi dwoma produktami spożywczymi. Jednak to, który z nich smakuje lepiej, zależy od indywidualnych preferencji. Bez wątpienia z mąki żytniej można przygotować każde danie — zarówno słodkie, jak i te z dodatkiem mięs. Biorąc pod uwagę choćby kwestię kaloryczności, to dużo lepszym wyborem są dania, w których wykorzystano mąkę żytnią.
Przygotowując ciasta, domowe pieczywo lub naleśniki wystarczy zamienić mąką pszenną na żytnią i gotowe. Nie trzeba zmieniać wagi mąki. Do chleba warto wybrać mąkę chlebową typu 750, która ma większą zawartość błonnika. A do bułeczek można zdecydować się na mąkę o nieco niższym indeksie.
Zgodnie z wynikami badań mąka żytnia jest po prostu zdrowsza niż popularna mąka pszenna. Każda kobieta będąca w ciąży chce dla swojego maluszka jak najlepiej i to właśnie z tego powodu częściej kobiety w ciąży sięgają po pieczywo żytnie niż po pszenne. Do tego w przypadku cukrzycy ciążowej, która wbrew pozorom bardzo często występuje u ciężarnych niemal w każdym wieku, zaleca się spożywanie pieczywa żytniego.
Ponadto niższa zawartość glutenu oraz mniejsza kaloryczność pozytywnie wpływają na zdrowie i wagę kobiety. Ciężarne, które przeżywają ciążę świadomie, bez wątpienia chętniej sięgają po pieczywo i wypieki z mąki żytniej.