Makaron kukurydziany bezglutenowy – pyszna alternatywa dla tradycyjnego makaronu.
Makaron kukurydziany bezglutenowy powstaje z ciasta z mąki kukurydzianej i wody. Może mieć różne kształty i rozmiary jak na przykład spaghetti, fusilli lub penne. Stał się niezwykle popularny wśród osób cierpiących z powodu nietolerancji na gluten, celiakią lub z alergią na pszenicę. Gluten to białko, które wpływa na kleistość i elastyczność potraw mącznych. Niestety u niektórych osób może być źródłem przykrych dolegliwości. Konsystencja makaronu kukurydzianego nieco różni się od tradycyjnego makaronu pszennego. Z powodu braku glutenu jest bardziej podatny na łamanie się. Z kolei ze względu na obecność mąki kukurydzianej w smaku może wydać się nieco słodszy i delikatniejszy.
Mąka kukurydziana, a co za tym idzie także i wytwarzany z niej makaron, wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, dlatego też jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety. Jakie korzyście niesie ze sobą spożywanie makaronu kukurydzianego?
· Makaron kukurydziany jest produktem bezglutenowym, zatem mogą go bezpiecznie spożywać osoby z nietolerancją glutenu, celiakią lub alergią na pszenicę.
· Znajdziemy w nim liczne, ważne dla zdrowia minerały, takie jak: żelazo, magnez, wapń, fosfor, i potas, które pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.
· Stanowi bogate źródło luteiny, przeciwutleniacza, który jest niezwykle korzystny dla utrzymania prawidłowej kondycji oczu. Luteina nadaje kukurydzy jej charakterystyczny żółty kolor. Dieta bogata w luteinę zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
· Występują w nim również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B9), silne przeciwutleniacze – witaminy A i E oraz kwas foliowy, niezbędny dla kobiet w ciąży, gdyż chroni płód przed wadami rozwojowymi.
Warto jednak zaznaczyć, że pomimo swoich korzystnych dla zdrowia właściwości, makaron kukurydziany jest produktem o wysokiej zawartości węglowodanów i stosunkowo wysokim indeksie glikemicznym, z tego powodu więc nie jest wskazany dla osób, które zmagają się z cukrzycą typu 2.
Tak! Jest to produkt całkowicie bezpieczny, a nawet zalecany dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego i innych ważnych witamin i minerałów. Jednakże wykazuje on dosyć wysoki indeks glikemiczny, dlatego też powinny go unikać kobiety ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową.
Makaron kukurydziany bezglutenowy może być stosowany w dokładnie ten sam sposób jak tradycyjny makaron. Wystarczy go ugotować i polać ulubionym sosem. Można go również użyć jako składnika sałatki makaronowej. Świetnie będzie się komponował w zupie jarzynowej, np. minestrone. Można zrobić z niego zapiekankę albo dodać do ugrilowanych lub usmażonych na patelni warzyw.