Miód gryczany – esencja zdrowia i słodyczy!
Miód gryczany zaskoczy swoją ciemną barwą i intensywnym smakiem. Wytwarzają go pszczoły, które mocno przyciąga zapach nektaru kwiatów gryki – rośliny spokrewnionej z rabarbarem. Gryka pochodzi z terenów południowej i centralnej Azji, a do Polski przywędrowała za sprawą najazdów Tatarów w XIV wieku. Przywieźli oni ze sobą wiele własnych tradycyjnych potraw, w tym właśnie ziarna gryki, która szybko stała się ważną rośliną uprawną w naszym kraju. Do dziś stanowi niezawodne źródło pożywienia i trudno wyobrazić sobie bez niej niektóre typowo polskie dania, jak na przykład gulasz z kaszą czy pierogi. Szybko odkryto także wyjątkowy smak i aromat miodu gryczanego. Zaczęto także cenić jego lecznicze właściwości, znane ludzkości zresztą od tysięcy lat.
Wyróżnia go charakterystyczny smak, często opisywany jako słodko-ostry, z nutami melasy i tytoniu, pozostawiający na języku lekko pikantny posmak. Jego aromat przywodzi na myśl zapach ciemnej czekolady lub czarnej herbaty z subtelną nutą karmelu - z pewnością różni się od innych rodzajów miodu. Smak i aromat w jakich łatwo się zakochać.
Tak! W tradycyjnej medycynie stosowano go w leczeniu różnych dolegliwości, w tym kaszlu, bólu gardła, przeziębienia i problemów trawiennych. Wierzono, że przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza stany zapalne. Współcześnie został przebadany pod kątem swych prozdrowotnych właściwości i okazało się, że ludzkość nie myliła się na przestrzeni wieków co do jego cudownego działania na organizm. Co wykazały badania naukowe? Jakie ważne substancje można znaleźć w miodzie gryczanym?
Najłatwiej prosto z łyżeczki, szczególnie jeśli lubisz jego intensywny smak. Można go także dodawać tak jak każdy inny miód do ciepłej herbaty, jako świetne remedium na ból gardła i kaszel. Idealnie sprawdzi się jako zdrowy zamiennik cukru lub innych substancji słodzących w koktajlach owocowych - wyjątkowo dobrze smakuje w towarzystwie jagód, bananów, truskawek i malin. Można go dodawać do słodkich wypieków, a także do marynat i sosów sałatkowych.
Jeśli szukasz ukojenia po pełnym stresu dniu lub po prostu pragniesz odrobiny relaksu, a przy tym dostarczyć swojemu ciału małego zastrzyku zdrowia, koniecznie wypróbuj delikatnej herbaty z melisy z miodem gryczanym i imbirem. Pyszna i lekko rozgrzewająca z pewnością sprawi, że poczujesz się lepiej.
Tak, miód gryczany jest całkowicie bezpieczny i na pewno warto włączyć go do swojej diety w czasie ciąży i podczas karmienia ze względu na jego cudowne właściwości prozdrowotne. Może być także spożywany przez dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia.