Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Mleko Koz (1)

Kozie mleko – dlaczego warto je wypróbować?

Kozie mleko towarzyszy ludzkości od bardzo dawna, kozy udomowiono bowiem około 10 000 lat temu na terenach dzisiejszego Bliskiego Wschodu. Stanowiły jedne z najważniejszych zwierząt hodowlanych w starożytnej Mezopotamii, Babilonii i Persji, głównie ze względu na ich mięso i skóry, ale także i mleko. Do Europy kozie mleko przywędrowało za sprawą Fenicjan i szybko stało się ogromnie popularne. Ojciec medycyny Hipokrates sławił jego zalety i zalecał je chorym jako lek na wiele dolegliwości. W średniowieczu, wraz z rozwojem hodowli bydła, kozie mleko straciło na popularności, ale nadal pozostawało ważnym składnikiem diety ludów z regionów, gdzie utrudnione było chowanie krów.

W dzisiejszych czasach mleko kozie, pomimo że nadal mniej popularne od krowiego, staje się z roku na rok coraz bardziej cenione przez ludzi na całym świecie. Można je znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak sery, jogurty czy masło, ale także w przemyśle kosmetycznym, jako składnik kremów, mydeł, szamponów i wielu innych. Dzięki badaniom naukowym wiemy, że posiada bogatszy skład od mleka krowiego.

Koktajl bananowy

Mleko kozie

  • Kozie mleko z laktozą – czym różni się od krowiego?

    • Wyższa zawartość wapnia.
      Kozie mleko to fantastyczne źródło dobrze przyswajalnego wapnia, niezbędnego dla utrzymania zdrowych kości i zębów. Co ciekawe ludzki organizm przyswaja wapń z koziego mleka lepiej niż z krowiego, a to za sprawą niższej zawartości fosforu. Fosfor ogranicza przyswajalność tego ważnego minerału. Pod tym względem kozie mleko zdecydowanie wygrywa z krowim. Jedna szklanka koziego mleka zawiera około 300 mg wapnia, co stanowi około 30% zalecanej dziennej dawki.
    • Łatwe do strawienia białka.
      Kozie mleko zawiera bogate w aminokwasy białka o niższej masie cząsteczkowej niż białka mleka krowiego. Dlatego też są łatwiejsze do strawienia przez ludzki organizm. Ponadto zawiera więcej kazeiny w stosunku do białek serwatkowych mleka krowiego. Kazeina uwalniana jest stopniowo w procesie trawienia, daje pełniejsze uczucie sytości i dostarcza więcej energii.
    • Więcej witamin!
      W kozim mleku znajdziemy również więcej witaminy A, która wzmacnia układ odpornościowy, niezbędnej także do utrzymania zdrowych oczu i kości. Ponadto około 20% więcej witaminy B2 (ryboflawiny), pozytywnie wpływającej na kondycję skóry, włosów i paznokci. Zawiera również duże ilości kwasu foliowego, ważnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zalecanego dla kobiet w ciąży oraz witaminę C, wspomagającą odporność i działającą jako ważny antyoksydant.
    • Mniej alergenów!
      Niektóre osoby z alergią na mleko krowie mogą tolerować mleko kozie, gdyż ich skład białkowy jest nieco różny.
    • Zdrowe kwasy tłuszczowe!
      Kozie mleko zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas kaprylowy i kwas linolowy. Kwas kaprylowy wykazuje właściwości przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, jest więc pomocny przy zwalczaniu wszelkiego rodzaju infekcji. Natomiast kwas linolowy, czyli nienasycony kwas tłuszczowy omega-6 pozytywnie wpływa na kondycję skóry i włosów, a także na układ sercowo-naczyniowy. Wspomaga również przemianę materii. Organizm nie jest w stanie sam go wyprodukować, więc musi być on dostarczany w diecie.
  • Jak wykorzystać kozie mleko w kuchni?

    A więc pijmy kozie mleko na zdrowie! Ma dosyć charakterystyczne smak, na pewno bardziej intensywny od mleka krowiego. Niektórzy opisują go jako mocno kremowy i słodki. Kozie mleko można wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Świetne jako alternatywa dla krowiego mleka we wszelkiego rodzaju koktajlach, zupach i sosach. Sprawdzi się jako składnik wypieków i deserów, takich jak ciasta, gofry, naleśniki, puddingi. Można je dodawać do kawy i herbaty.

  • Czy kozie mleko może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią?

    Ze względu na wysoką zawartość lekkostrawnego białka oraz licznych witamin i minerałów, kozie mleko jest znacznie zdrowsze dla kobiet w ciąży i karmiących piersią od mleka krowiego.

  • Szukasz ciekawego pomysłu na pyszny koktajl z kozim mlekiem?

    Wypróbuj naszej wyjątkowej propozycji! Super pożywny i zdrowy koktajl bananowy z siemieniem lnianym zapewni uczucie sytości przez długi czas. Zalecamy dodać odrobinę szpinaku dla podkręcenia koloru.