Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Musli (1)

Musli – pyszny sposób na zdrowe i pożywne śniadanie!

Musli śniadaniowe to zestaw aż pięciu rodzajów płatków zbożowych: owsianych, pszennych, jęczmiennych, żytnich i kukurydzianych w towarzystwie rodzynek, suszonych jabłek i moreli, chipsów bananowych, orzeszków ziemnych, siemienia lnianego, słonecznika i sezamu. To zdrowie zamknięte w smacznej i aromatycznej kompozycji naturalnych składników – idealny sposób na początek dnia. Musli doda energii, zaspokoi głód na długi czas, a przy tym nie zawiera dużo kalorii – jest lekkie, ale sycące. Różnorodny i bogaty skład to także gwarancja dostarczenia do swojego organizmu wielu ważnych dla zdrowia elementów odżywczych – licznych witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika.

JOGURTOWY DESER Z MUSLI Z OWOCAMI

Musli

  • Musli – mieszanka zdrowia!

    Musli stało się ogromnie popularnym sposobem na proste do przyrządzenia śniadanie na przestrzeni ostatnich dekad. Kochają je dorośli i dzieci, gdyż dosłownie w kilka minut można wypełnić swój brzuch miksem zdrowych składników. Dlaczego warto włączyć musli na stałe do swojej diety? Ponieważ zawiera duże ilości węglowodanów złożonych, które dodadzą pozytywnej energii, tak potrzebnej nam, by rozpocząć dzień z uśmiechem na ustach. Ale to nie wszystko. Musli to także bogactwo składników odżywczych, a wśród nich warto wymienić:

    · Błonnik! W musli znajdziemy duże ilości tej ważnej dla zdrowia substancji. Owies, jęczmień i siemię lniane są świetnym źródłem błonnika rozpuszczalnego, który w przewodzie pokarmowym przybiera żelową konsystencję. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu i regulować poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie procesu wchłaniania glukozy. Z kolei pszenica, kukurydza i rodzynki dostarczają nam błonnika nierozpuszczalnego, który zwiększa swoją objętość w jelitach, przyspieszając ich pracę i zapobiegając zaparciom. Obydwa rodzaje błonnika sprzyjają utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego i zmniejszają ryzyko zapadnięcia na wiele groźnych chorób, w tym cukrzycy, chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów.

    · Białko roślinne! Ziarna i nasiona zawarte w musli, siemię lniane i rodzynki dostarczą nam także białka, niezbędnego do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Białka pochodzenia roślinnego są zdrową alternatywą dla białek odzwierzęcych, gdyż zawierają mniej tłuszczów nasyconych i cholesterolu, dlatego też musli to świetny wybór dla każdego, kto kontroluje swoją wagę lub pragnie zrzucić zbędne kilogramy.

    · Witaminy! Musli stanowi prawdziwe bogactwo witamin. Pełne ziarna, takie jak owies, pszenica i jęczmień, są fantastycznym źródłem witamin z grupy B, w tym tiaminy (B1), ryboflawiny (B2), niacyny (B3), pirydoksyny (B6) i kwasu foliowego (B9). Witaminy te są nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji energii. Siemię lniane to ważne źródło witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Suszone jabłka i morele są bogate w witaminę C, która wspiera funkcje odpornościowe i pomaga organizmowi wchłaniać żelazo ze

    źródeł roślinnych. W suszonych morelach znajdziemy również witaminę A, która pozytywnie wpływa na stan naszych oczu i skóry.

    · Minerały! Poranne musli dostarczy nam także wielu ważnych minerałów. W suszonych morelach i rodzynkach znajdziemy spore ilości żelaza, które pomaga transportować tlen do komórek w organizmie oraz potas, biorący udział w regulacji ciśnienia krwi. Pełne ziarna są z kolei dobrym źródłem magnezu, minerału niezbędnego dla utrzymania zdrowych kości, mięśni i nerwów. W pszenicy, owsie i jęczmieniu występuje fosfor, pierwiastek budulcowy kości i zębów. Płatki zbożowe stanowią także źródło cynku, minerału wspierającego funkcje odpornościowe. Rodzynki i siemię lniane dostarczą nam z kolei miedzi, która bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i pomaga utrzymać zdrowe kości.

    · Przeciwutleniacze! Produkty pełnoziarniste i suszone owoce zawierają duże ilości polifenoli, w tym między innymi kwercetynę i kwas ferulowy oraz karotenoidy i witaminę E. Wszystkie te związki to antyutleniacze, które pomagają chronić organizm przed nowotworami, chorobami serca i cukrzycą. Wspierają także ogólny stan zdrowia i poprawiają samopoczucie.

  • Musli – nie tylko na śniadanie.

    Pomimo że oczywiście najlepszą porą na spożywanie musli jest poranek, przed rozpoczęciem dnia, można je wykorzystać również jako świetną opcję na drugie śniadanie, szybki obiad lub przekąskę. To idealny wybór dla dzieci i dorosłych, dla osób, które trenują, które dbają o linię lub po prostu pragną włączyć do diety pożywny i zarazem lekki posiłek. Smakują dobrze i na zimno, i na ciepło. Z mlekiem krowim lub z dowolnym mlekiem roślinnym: sojowym, owsianym, migdałowym, z orzechów nerkowca lub laskowych. Możesz dodać je do ulubionego jogurtu, koktajlu lub smoothie. Sprawdzi się jako zdrowy składnik wypieków, w tym muffinek, ciasteczek, a nawet chleba.

  • Czy kobiety w ciąży i karmiące piersią mogą spożywać musli?

    Oczywiście! Musli to super zdrowy i bezpieczny produkt, który pozytywnie wpłynie na stan zdrowia kobiet w ciąży i karmiących piersią, pod warunkiem, że nie cierpią z powodu alergii na żaden z wymienionych wyżej składników kompozycji.