Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Napoj Sojowy Inka

Napój sojowy – najpopularniejszy zamiennik mleka krowiego.

Napój sojowy to roślinna alternatywa dla krowiego mleka, wytwarzana z całych ziaren soi lub izolatu białka sojowego i wody. W krajach Azji Wschodniej, takich jak Chiny, Japonia i Korea, gdzie soja stanowi ważny element diety, znany jest od wieków, a najwcześniejsze wzmianki o nim pochodzą już z czasów starożytnej dynastii Han w Chinach. Wytwarzano je wtedy poprzez namaczanie i gotowanie ziaren soi, które następnie były odcedzane, dając pożywny mleczny napój. W XX wieku produkcja mleka sojowego stała się bardziej skomercjalizowana i rozlała się na kraje świata zachodniego. Dziś napój ten jest szeroko dostępny również w Polsce i cieszy się dużą popularnością jako zamiennik mleka krowiego.

KOKTAJL TRUSKAWKOWY Z NAPOJEM SOJOWYM

Napój sojowy

  • Napój sojowy – czy tylko dla wegan i wegetarian?

    Napój sojowy, nazywany także mlekiem sojowym, jest wolny od laktozy, cholesterolu, ma niską zawartość tłuszczów nasyconych oraz niski indeks glikemiczny. Sprawdzi się więc nie tylko jako zamiennik mleka krowiego w diecie wegan i wegetarian, ale także u osób z nietolerancją laktozy i celiakią, a także u osób z cukrzycą typu 2 i każdego, kto stara się kontrolować swoją wagę. Poza tym napój sojowy jest po prostu zdrowy, zawiera bowiem wiele ważnych składników odżywczych, wśród których warto wymienić:

    · Białko – mleko sojowe to dobre źródło białka roślinnego, które zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia aminokwasy.

    · Wapń – jedna szklanka napoju sojowego może dostarczyć nawet 30% dziennego zapotrzebowania na wapń. Minerał ten jest niezbędny do budowy i utrzymania mocnych kości i zębów.

    · Witamina D – ta z kolei jest kluczowa dla wchłaniania i regulacji wapnia w organizmie. Włączenie do diety pokarmów bogatych w wapń i witaminę D może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.

    · Izoflawony – związki roślinne, które obniżają poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu), co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i układu krwionośnego. Ponadto izoflawony wykazują właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka piersi i prostaty.

    · Fitoestrogeny – pomocne przy łagodzeniu objawów menopauzy, między innymi uderzeń gorąca.

    · Witamina B6 – bierze udział w produkcji neuroprzekaźników, takich jak serotonina i noradrenalina, co oznacza, że może być pomocna w regulacji nastroju.

    Pomimo tak licznych właściwości prozdrowotnych, napój sojowy nie jest zalecany osobom z alergią na soję oraz cierpiącym z powodu chorób tarczycy. Składniki zawarte w soi mogą bowiem wchodzić w interakcje z lekami hormonalnymi na tarczycę i obniżać ich skuteczność.

  • Napój sojowy – czy mogą go spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią?

    Tak, napój sojowy jest całkowicie bezpieczny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, pod warunkiem, że nie zmagają się one z alergią na soję lub z chorobami tarczycy. Mleko sojowe dostarczy ważnych składników odżywczych i pozytywnie wpłynie na nastrój w tym ważnym dla kobiety czasie.

  • Napój sojowy – zastosowanie w kuchni

    Napój sojowy można śmiało stosować zamiast mleka krowiego w wielu przepisach, w tym w pieczeniu, gotowaniu oraz jako dodatek do kawy lub herbaty. Ma delikatny smak o lekko orzechowej nucie. Sprawdzi się jako baza do zdrowych i pożywnych koktajli. Będzie się idealnie komponować z ulubionymi płatkami zbożowymi lub musli – świetny pomysł na pożywne śniadanie. Mleko sojowe może być także używane jako baza do wegańskich kremowych sosów. Idealne do przeróżnych wypieków, od naleśników i gofrów, po ciasteczka, babeczki i ciasta.