Siemię lniane - ziarno, które działa cuda!
Siemię lniane to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum), rośliny znanej ludzkości od tysięcy lat, jednej z pierwszych udomowionych przez człowieka. Znaleziska archeologiczne sugerują, że uprawiano go już epoce neolitu. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, skąd rozprzestrzenił się po całym starożytnym świecie, głównie za sprawą szlaków handlowych. Ludzie szybko zauważyli potencjał tej niezwykłej rośliny – jej ziarna były pożywne, a łodygi zaczęto wykorzystywać do produkcji tkanin. W starożytnym Egipcie, a także w Grecji i Rzymie ziarna lnu stanowiły podstawę pożywienia, a w tradycyjnej medycynie odkryto ich właściwości lecznicze.
Siemię lniane to bez wątpienia wspaniały dodatek do zbilansowanej diety, co potwierdziły współczesne badania naukowe. Jakie są potencjalne korzyści prozdrowotne ziarna lnu?
Siemię lniane można spożywać na surowo, w całości lub zmielone, przy czym warto tu zaznaczyć, że zmielone jest szybciej trawione, a substancje odżywcze w nim zawarte lepiej przyswajane przez organizm. Aby maksymalnie zwiększyć jego wartość odżywczą, zaleca się moczenie ziaren w wodzie przez kilka godzin lub przez całą noc. Można używać siemienia lnianego jako dodatku do potraw, np. do ulubionego smoothie, kisielu, jogurtu, sosu sałatkowego czy płatków owsianych. Zmielone ziarna świetnie sprawdzają się wymieszane z ciastem na wypieki, np. na chleb, babeczki lub ciasteczka, a także z potrawami mięsnymi, takimi jak klopsiki lub pulpety.