Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Grillowane owoce – 5 przepisów na słodkie przekąski

Grill kojarzy się nam z daniami na słono, karkówką, kiełbaską, czy pysznymi przekąskami z warzyw. Jednak zapominamy, że na grillu można przygotować pyszne desery! Które owoce nadają się do grillowania i jak je przygotować?

Owoce na grilla - które będą najlepsze?

Do przygotowania słodkich deserów owocowych na grillu wybieraj te owoce, które są dosyć twarde i trzymają kształt. Najlepiej sprawdza się np: ananas, brzoskwinie, jabłka, banany, czy gruszki. Możesz je grillować samodzielnie lub z dodatkiem np. serów, czy dodatków orzechowych. W dalszej części artykułu znajdziesz przepisy na pyszne, owocowe przekąski z grilla!

Jakich owoców na grilla unikać?

Delikatne owoce leśne, maliny czy truskawki są zbyt małe i zbyt miękkie, żeby dało się z nich przyrządzić dobre potrawy z grilla. Unikaj także owoców cytrusowych - mogą stać się gorzkie w kontakcie z grillem. Melon i mango, mimo że pasują do wielu potraw z grilla, lepiej żeby pozostały stosowane na surowo - grillowane stają się zbyt miękkie i rozpadają się, a smak tego nie wynagradza. 

TOP 5 owocowych przekąsek z grilla

Poniżej znajdziesz 5 najlepszych przepisów na dania z grilla z wykorzystaniem owoców. Wykorzystaj je podczas następnego grillowania, a zaskoczysz swoich gości pysznym deserem na zakończenie grilla, po ciężkich, mięsnych daniach. 

Grillowany ananas z cukrową panierką

Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się świeży ananas, który należy uprzednio obrać i wydrążyć z niego środek. Jakie składniki się jeszcze przydadzą?

  • 1 ananas (obrany i pokrojony w plastry)
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z limonki

Do cukru dodaj sok z limonki i jeśli lubisz, cynamon. Następnie każdy plaster ananasa obtocz w panierce cukrowej i połóż na grilla. Najlepiej, jeśli temperatura w grillu będzie dosyć wysoka, wtedy cukier się skarmelizuje i stworzy pyszną, słodką panierkę wokół plastrów ananasa. Po ugrillowaniu warto dać mu kilka minut, aby panierka lekko stężała. 

Grillowane brzoskwinie z serkiem ricotta i orzechami

Przepyszny deser, który również wykonasz na grillu elektrycznym. Warto do niego wybrać twardsze brzoskwinie, aby zachowały swój kształt. Jeśli chodzi o orzechy - postaw na orzechy włoskie lub pekan, lub takie, które lubisz najbardziej.

  • Dojrzałe brzoskwinie (przekrojone na pół i pozbawione pestek)
  • 1 szklanka serka ricotta
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki posiekanych ulubionych orzechów

Brzoskwinie umyj i przekrój na pół, pozbaw je pestek. Ułóż na grillu przekrojoną częścią do dołu, a w tym czasie przygotuj serek. Wymieszaj serek ricotta z miodem i ekstraktem waniliowym. Zdejmij z grilla grillowane brzoskwinie, dodaj serek i posyp orzechami, smacznego!

Grillowane banany z czekoladą i kokosem

Jeden z bardziej klasycznych grillowych deserów, czyli banany na ciepło! Sprawdzą się świetnie na deser i pokochają je zarówno dzieci (ze względu na ich naturalną słodycz i dodatek czekolady), ale również dorośli!

  • 4 banany w skórce
  • 100 g gorzkiej czekolady (pokruszonej na kawałki)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka posiekanych orzechów laskowych 

Nie obieraj bananów ze skórki, natnij ją jedynie w połowie wzdłuż, nie przecinając do końca. W nacięcia bananów włóż kostki czekolady, a następnie grilluj do czasu aż czekolada się rozpuści. Podawaj banany w skórce, a już na talerzu posyp pokruszonymi orzechami i wiórkami kokosowymi. Pyszna, zdrowa przekąska z grilla!

Grillowane figi z miodem i serem kozim

Sezon na figi jest krótki, ale możesz wykorzystać go lepiej, włączając te pyszne owoce do swojego grilla! Figi świetnie pasują do różnych rodzajów serów, a w tym przepisie występują akurat w obecności delikatnego sera koziego. 

  • Świeże figi 
  • 100 g sera koziego (pokruszonego)
  • 2 łyżki miodu
  • Świeży tymianek

Figi przekrój na pół i grilluj maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Nałóż na talerz, posmaruj serem kozim i polej miodem. Najlepiej, jeśli jest płynny, jeśli zdążył się już skrystalizować - po prostu delikatnie go podgrzej. Deser wykończ delikatnym, świeżym tymiankiem. 

Grillowane gruszki z lodami i karmelizowanymi orzechami

Nie warto zapominać o gruszkach! Świetnie pasują do wytrawnych dań, dlatego często dodaje się je do sałatek, czy tart. Ale jednak są słodkie i równie dobrze sprawdzą się jako pyszny deser z grilla. 

  • Gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki orzechów pekan (posiekanych)
  • Lody waniliowe

Gruszki przekrój na pół i wytnij z nich gniazda nasienne - grilluj je kilka minut z każdej strony. Poprzednio, nawet kilka godzin przed grillem możesz przygotować karmelizowane orzechy - rozpuść na patelni masło, dodaj cukier, poczekaj aż się rozpuści i dodaj orzechy. Mieszaj aż masa zgęstnieje i oblepi orzeszki. Zdejmij z patelni i pozostaw do schłodzenia. Grillowane gruszki ułóż na talerzu, dodaj do nich gałkę lodów waniliowych, a następnie posyp uprzednio przygotowanymi karmelizowanymi orzechami. Smacznego!

Mam nadzieję, że słodkie danie również zagoszczą na Twoim grillu. Warto przełamać ciężkie, tłuste dania z grilla lekkimi deserami owocowymi. Wypróbuj nasze przepisy i zaskocz swoich gości na grillu, aby zapamiętali smaki słodkich deserów z owoców na długo!