Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Jakie warzywa są najlepsze na grilla?

Warzywa z grilla sprawdzają się nie tylko w roli dodatku do dań mięsnych. Świetnie smakują solo i stanowią wartościowy posiłek pełen witamin i składników mineralnych. Odpowiednio przygotowane znikają ze stołów w ekspresowym tempie. Jakie warzywa nadają się na grilla?

Sezon grillowy rozpoczęty. Co wrzucić na ruszt?

Pierwsze dni maja to dla wielu początek sezonu grillowego. Ciepła i słoneczna aura zachęca do biesiadowania w towarzystwie znajomych przy grillu. Na ruszt najczęściej trafiają różnego rodzaju mięsa. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by nieco wzbogacić menu. Grillowane warzywa mogą okazać się hitem i to nie tylko dla wegetarian.

Warzywa na grilla — jakie wybrać?

Dania mięsne w towarzystwie warzyw z grilla wbrew pozorom nie są banalnym połączeniem. To opcja, która niesie niezapomniane wrażenia smakowe. Jakie warzywa na grilla? Przede wszystkim ziemniaki. W tym przypadku istnieje wiele możliwości przygotowania, co jeszcze bardziej urozmaica grillowe dania. 

Oprócz tego na grilla nadaje się cukinia, papryka i szparagi, a także kukurydza w kolbach oraz pieczarki. To niezawodne dodatki m.in. do karkówki lub piersi z kurczaka. Sprawdzają się również jako oddzielny posiłek np. w postaci aromatycznej sałatki. 

Majowe grillowanie. Jak zamarynować warzywa?

Warzywa na grilla należy odpowiednio wcześniej zamarynować. Najlepiej zrobić to na kilka godzin przed wrzuceniem ich na ruszt. Nie zawsze jest jednak taka możliwość. Warto jednak wygospodarować chociaż 30 minut, by zdążyły przejść ziołowym zapachem.

Warzywa na grilla warto zamarynować w prostej, ale niezwykle aromatycznej marynacie. Do jej przygotowania wystarczą składniki, które można znaleźć w wielu kuchniach. Mowa o oliwie z oliwek, soku z cytryny, czosnku i ziołach prowansalskich, a także soli i pieprzu. Tak przygotowana mieszanka w połączeniu z warzywami okaże się niemałym kulinarnym zaskoczeniem. Na tym jednak nie koniec. W prostszej i szybszej wersji warzywa można śmiało grillować okraszone jedynie niewielką ilością soli czy też bazylią lub oregano. 

Jak grillować warzywa? 

Marynowanie warzyw to nie jedyne rozwiązanie. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Na ruszt warto położyć ziemniaki w mundurkach. Wcześniej wystarczy je nakłuć w kilku miejscach, przyprawić do smaku i następnie zawinąć w folię aluminiową. Serwowane z czosnkowym twarożkiem przypadną do gustu niejednej osobie. 

Cukinia z grilla w ziołowej marynacie sprawdzi się w połączeniu z serem feta. Natomiast papryka nadaje się do szaszłyków. To właśnie ona podkręci smak mięsa. Podobnie jest w przypadku pieczarek. Warto jednak grillować je solo po wcześniejszym zamarynowaniu w czosnkowo-ziołowej zalewie. Tak przygotowane nie wymagają podawania z innym daniem. Ich smak pozostaje w pamięci na długo. 

Na ruszcie nie może zabraknąć szparagów. Na stołach Polaków króluję przez krótki okres, a sezon na nie zbiega się z wielkim wiosennym grillowaniem. Wystarczy skropić je oliwą z oliwek i doprawić solą. Po kilku minutach na grillu będą gotowe. By uzyskać jeszcze wyrazistszą przekąskę, warto owinąć szparagi w szynkę parmeńską. 

Kukurydza to kolejna opcja, obok której ciężko przejść obojętnie. Kolbę należy owinąć w folię po wcześniejszym oprószeniu solą. Po mniej więcej 10-15 minutach na ruszcie ziarna powinny zmięknąć  i nabrać brązowego koloru. To znak, że kukurydza z grilla może trafić na talerz. Najlepiej smakuje serwowana z masłem. W tym przypadku sprawdzi się te z dodatkiem natki pietruszki lub czosnku. 

Grillowane warzywa to świetna baza do sałatki. Polane sosem balsamicznym stworzą niezwykle wartościowy i smaczny posiłek. Można go wzbogacić ulubionym serem np. halloumi, fetą lub mozzarellą. To zdrowe urozmaicenie grillowego menu, które nie zawsze uchodzi za niskokaloryczne i lekkostrawne.

Jakie warzywa na grillu smakują najlepiej?

Wbrew pozorom podczas grillowania sprawdzi się wiele warzyw. Wszystko zależy od inwencji kucharza i indywidualnych upodobań. Na grilla poleca się kalafior, bakłażan i marchewkę, a także bataty oraz kapustę. Podczas grillowania warto również zwrócić uwagę na pomidory, cebulę i brokuły. Prosto z rusztu smakują wybornie.

Dlaczego warto grillować warzywa?

Warzywa z grilla przez wielu są doceniane nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości prozdrowotne. Wbrew pozorom grillowanie nie powoduje wielkich strat wartości odżywczych. Warzywa przeciwdziałają rozwojowi niektórych chorób, a do tego są źródłem witamin oraz składników mineralnych usprawniających pracę organizmu.