Kurczak to najczęściej wybierane mięso do wielu dań, nie tylko dietetycznych. To prawda, że ma mało kalorii, można dodać do niego wiele różnych przypraw i za każdym razem będzie smakował inaczej. Kurczak to także dobry wybór dla najmłodszych uczestników grilla, którzy nie do końca będą zadowoleni z karkówki, czy kiełbaski. Poznaj nasze sprawdzone przepisy na marynaty, które wprowadzą kurczaka z grilla na wyższy poziom!
Wybór mięsa zależy głownie od preferencji, ale przedstawię Ci kilka propozycji, które sprawdzą się na domowym grillu.
Piersi z kurczaka - są lekkie, chude i zawierają mało kalorii. Są też stosunkowo łatwe do przygotowania i szybko będą gotowe na grillu. Możesz grillować je w całości, jednak wtedy trudniej dostrzec, czy mięso w środku jest już gotowe, więc często występuje w formie szaszłyków lub małych kawałków.
Udka z kurczaka - są jednak trochę bardziej tłuste, ale nadal łatwo się grillują. Ich dodatkową zaletą jest obecność skórki, która pod wpływem grilla staje się niesamowicie chrupiąca. W przypadku udek możesz wykorzystać mięso z kością lub bez.
Skrzydełka z kurczaka - są bardzo podzielne, więc sprawdzą się w dużym gronie. Mają delikatne mięso, a grillowane zawsze stają się chrupiące z zewnątrz. Warto obtoczyć je w sosie lub marynacie, dla nadania im dodatkowego smaku.
Cały kurczak - to ciekawa propozycja, jednak wymaga dużo więcej czasu i umiejętności. Grillowany kurczak w całości smakuje naprawdę dobrze, ale najlepiej sprawdza się grillowany na ruszcie lub w specjalnych akcesoriach do grillowania.
Jak już wybierzesz odpowiednią część mięsa, będziesz pewnie zastanawiać się, jak je zamarynować, aby wyszło aromatyczne danie z grilla. Przejdźmy więc do marynowania! Możesz delikatnie nakłuć mięso widelcem, aby marynata mogła przeniknąć w głąb (szczególnie przy większych kawałkach). Wybraną marynatę (polecam te, które zaproponuję poniżej) przygotuj na podstawie przepisu, następnie wymieszaj składniki marynaty w misce lub w dużym woreczku strunowym. Następnie zanurz w niej mięso i upewnij się, że całe jest pokryte marynatą. Odłóż mięso do lodówki i odczekaj minimum 30 minut, najlepiej pozostaw na całą noc. Następnie około 20-30 minut przed grillowaniem wyjmij je z lodówki. Delikatnie usuń nadmiar marynaty z powierzchni mięsa, aby uniknąć przypalania na grillu. Następnie przejdź do grillowania!
Upewnij się, że ruszt grilla nie ma na sobie pozostałości poprzedniego grillowania - mięso kurczaka może łatwo się w takiej sytuacji przypalić. Zamarynowane mięso ułóż na rozgrzanym grillu, następnie piecz je około 15-30 minut z każdej strony w zależności od grubości kawałków mięsa. Jeśli Twój grill jest zamykany - skorzystaj z tej funkcji, aby mieć pewność, że mięso jest upieczone w środku (szczególnie filet z kurczaka, który bywa dosyć grubym mięsem). Po zdjęciu mięsa z grilla daj mu odpocząć około 5 minut, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste.
Kluczem do uzyskania soczystego i aromatycznego kurczaka jest odpowiednia marynata, która nie tylko wzbogaci jego smak, ale również pomoże zachować wilgotność mięsa podczas grillowania. Poznaj kilka inspirujących pomysłów na najlepsze marynaty do kurczaka z grilla, które zachwycą Twoich gości i zapiszą się w Twoim grillowym menu!
To podstawowa marynata, którą polubi większość! Jest prosta, składa się ze składników, które każdy ma w swojej kuchni, a jednak jej smak jest na tyle dobry, że często gości na grillu. Ta marynata do kurczaka z grilla łączy w sobie słodycz miodu, lekką ostrość czosnku i lekko kwaśny smak soku z cytryny. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do lekkiej sałatki!
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Marynuj kurczaka przez co najmniej 2 godziny, najlepiej przez całą noc. Następnie ugrilluj zgodnie ze wskazówkami powyżej.
Marynata ta sprawdzi się do piersi z kurczaka na grilla, jest na bazie jogurtu i sprawia, że mięso staje się soczyste i delikatne. Dodatkiem do jogurtu w przypadku tej marynaty jest spora ilość ziół i czosnek, które nadają delikatnego, świeżego smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zamarynuj w niej kurczaka. Po upływie kilku godzin upiecz mięso na grillu.
To propozycja dla fanów cięższych, dymnych smaków. Wymaga zdecydowanie więcej składników, ale ta marynata do kurczaka na grilla to pewnego rodzaju klasy, który warto wypróbować chociaż raz!
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie marynuj w niej kurczaka minimum godzinę. Następnie grilluj.
Ta wyjątkowa marynata łączy w sobie słoność sosu sojowego, słodycz miodu oraz pikantność i świeżość imbiru, tworząc kompozycję smaków, która doskonale sprawdzi się do piersi z kurczaka, ale też skrzydełek.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Marynuj kurczaka przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Marynata ziołowo-musztardowa to aromatyczny sposób na przygotowanie kurczaka do grillowania. Ta kombinacja łączy w sobie musztardę Dijon z delikatnymi suszonymi ziołami. Ta marynata nie tylko wzbogaca smak mięsa, ale również sprawia, że kurczak niezwykle soczysty i pełen smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie trzymaj w niej kurczaka przez minimum 2-3 godziny. Następnie grilluj.
Jeśli nie masz pomysłu, jak zamarynować kurczaka na grilla, mam nadzieję, że nasze pomysły przypadną Ci do gustu! Marynata do piersi z kurczaka, ale też każdego innego kawałka tego mięsa pomaga, aby mięso było soczyste. Wypróbuj nasze przepisy i ciesz się pysznym, soczystym mięsem z kurczaka na grillu.