Francuzi znani są z tego, że bardzo dbają o jakość produktów. Co więcej, mają niezwykle różnorodną kuchnię. Każdy region może poszczycić się innym przysmakiem. Francuskie dania wydają się na pierwszy rzut oka wyszukane i skomplikowane. W rzeczywistości tak nie jest. Każdy, kto ma odrobinę chęci oraz czasu, może zgłębić tajniki francuskiej sztuki kulinarnej. Francja słynie nie tylko z haute cuisine (kuchni serwowanej w najlepszych restauracjach) i trudniejszych w przygotowaniu żabich udek, ślimaków, wątróbki, pasztetu, owoców morza, czy mięs duszonych w czerwonym winie. Popularne są również proste w przygotowaniu potrawy. Poznaj je i ciesz się nowymi smakami!
Zapiekanki lubią jadać ludzie na całym świecie. Swoją popularność zawdzięczają temu, że są proste w przygotowaniu i można dodać do ich dowolne składniki. Aby urozmaicić nieco swój jadłospis, warto spróbować nie tylko tych dobrze znanych w Polsce (np. z ziemniakami oraz boczkiem czy makaronem), ale i quiche, czyli zapiekanki w śródziemnomorskim stylu, z której słynie kuchnia francuska. Mogą stać się naprawdę ciekawym daniem w Twoim menu, do którego zechcesz często wracać.
Quiche ze szpinakiem i pomidorkami
To propozycja dla osób, które szukają przepisów kuchni francuskiej na dania z dodatkiem mięsa. Oprócz szpinaku i pomidorków w nadzieniu pojawia się także mięso z kurczaka. Miłośnikom takiego rozwiązania powinien przypaść do gustu również francuski przepis na quiche lorraine, czyli zapiekankę z boczkiem, karczochami i serem. Pamiętaj, że jako dodatek do potrawy możesz zawsze dodać bagietkę! We Francji pieczywo jest serwowane do większości dań głównych i przystawek.
W przeciwieństwie do powyższej propozycji ten przepis będzie idealny też dla wegetarian pragnących poznać kulinarny potencjał Francji. Mogą przygotować go również weganie, ponieważ kruche ciasto na spód nie zawiera żółtek czy innych produktów odzwierzęcych (podobnie jak nadzienie). Zamiast mięsa z kurczaka pojawiają się w nim pomidorki, tofu, czosnek i aromatyczna mieszanka ziół, na czele z tymiankiem. Wykwintne połączenie warzyw przypadnie do gustu największemu smakoszowi.
Burak to warzywo, które z pewnością warto włączyć do diety m.in. ze względu na wysoką zawartość błonnika. Ceni się go za pozytywny wpływ na tempo przemiany materii. Jednak jeśli ciągle jest podawany jako składnik sałatki warzywnej czy z makaronem lub ryżem, może się szybko znudzić. Dlatego warto wypróbować również inny sposób podania buraka – jako składnik tarty. Ta francuska zapiekanka to świetna propozycja na lunch, mały obiad lub kolację. Z kolei jako większy posiłek może być podana np. w towarzystwie francuskiej zupy cebulowej bądź deseru.
Choć Francuzi znani są nie tylko z elegancji, ale i szczupłej sylwetki, to tak naprawdę lubią zjeść coś słodkiego. Crème brûlée, croissant, makaroniki czy deser z dodatkiem czekolady to specjały, z których słynie Francja. Poniżej znajdują się proste, ciekawe rozwiązania – z pewnością przypadną one do gustu miłośnikom deserów.
Do francuskiego deseru najlepiej dodać trochę bąbelków albo słynnego francuskiego wina. Do wyboru są jego białe lub czerwone rodzaje ze słynnych na całym świecie winorośli Pinot Noir. Możesz także dodać szampana.
Tartaletki migdałowe z suszonymi figami
Tartaletki to francuski deser, który popularność zawdzięcza nie tylko bogatemu bukietowi smaków, lecz także temu, że jest niewielkich rozmiarów. Tartaletki pozwalają rozkoszować się słodkim smakiem bez obaw o to, że porcja deseru będzie zbyt duża. Można je przygotować na różne sposoby w zależności od preferencji. Dodając do ciasta zmielone migdały, otrzymuje się tartaletki z migdałową nutą.
A może deser z kajmakiem? Tak przygotowane tartaletki wyglądają bardzo efektownie, więc są „ucztą” nie tylko dla podniebienia, ale i oczu. Zachwycą Twoich bliskich oraz gości!
Tarta z nadzieniem z serków waniliowych z malinami
Francuzi lubią jeść tartę również na słodko jako deser. Warto wykorzystać do jej przygotowania sezonowe owoce, np. maliny. Ich soczysty smak doskonale komponuje się z delikatnym serkiem waniliowym.