Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 4
Pokrój filety ryby na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i dopraw pieprzem. Posiekaj rozmaryn. Dodaj zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą do parmezanu, a całość wymieszaj. Rozkłóć jajko za pomocą widelca. Rozgrzej olej na patelni. Rybę obtaczaj w jajku i panierce, a potem ułóż na patelni. Smaż rybę z obu stron do zrumienienia (około 3 minuty na jednej stronie).
Jeśli nie chcesz smażyć ryby, możesz ją upiec. Rozgrzej piekarnik do 190’C z termoobiegiem, połóż opanierowaną rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Przygotuj sos. Pokrój w drobną kostkę paprykę i posiekaj zioła. Przełóż je do miski, w której będziesz podawać sałatkę i zalej oliwą oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Dopraw pieprzem i wymieszaj. Cukinię umyj i obierz. Za pomocą obieraka zrób tagliatelle z cukinii. Tak przygotowaną cukinię, przełóż na gotowy sos. Sałatkę łączy się z sosem dopiero tuż przed zjedzeniem.