Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy z ciecierzycą. Poznaj pomysły na pyszne dania z cieciorki!

Ciecierzyca od lat podbija serca wegetarian i wegan. Nic dziwnego dostarcza wiele białka niezbędnego w diecie, a przy okazji jest po prostu pyszna! Z tego powodu coraz chętniej sięgają po nią także osoby jedzące mięso. Cieciorka doskonale smakuje solo niejeden wyjada ją bezpośrednio z puszki lub chwilę po ugotowaniu. Ale to nie koniec jej możliwości. Sprawdź, jakie pyszne dania możesz wyczarować z cieciorki!

Przepisy z ciecierzycą możesz zrobić z niej prawie wszystko

Ciecierzyca, zwana też cieciorką lub grochem włoskim, ma wiele właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem białka wysokiej jakości, składającego się z innych aminokwasów niż te z produktów zbożowych. Ponadto ciecierzyca zawiera potas obniżający ciśnienie krwi oraz żelazo, dzięki czemu może pomóc w zwalczaniu niedokrwistości. Walory zdrowotne to mocny argument za tym, by włączyć cieciorkę do swojej diety.

Kolejną zaletą tej rośliny strączkowej jest jej doskonały smak nieco słodkawe nasiona z orzechową nutą rozpływają się w ustach. Ciecierzyca stanowi bazę dla wielu potraw o bardzo różnym charakterze, dzięki czemu trudno się nią znudzić! Jednym z najbardziej popularnych pomysłów na wykorzystanie ciecierzycy jest falafel smażony w głębokim tłuszczu wegański kotlet, podawany zazwyczaj w picie z warzywami i sosem.

Cieciorka to także uniwersalny dodatek do wielu klasycznych dań. Z jej pomocą przyrządzisz zupę, curry czy placki. Gulasz z ciecierzycą to wegetariańska alternatywa dla gulaszu z mięsem tak samo pyszna i sycąca. Cieciorkę wykorzystasz także jako składnik farszu do krokietów i pierogów. Świetnie sprawdzi się też w sałatkach i warzywnych pasztetach.

Nasiona ciecierzycy można zmielić, uzyskując w ten sposób mąkę do wypieku chleba. Nie zawiera ona glutenu, dzięki czemu po takie wypieki mogą sięgać osoby z alergią oraz chorujące na celiakię. Coraz łatwiej znaleźć na sklepowych półkach także makaron z ciecierzycy. Jest to świetny zamiennik makaronu z mąki pszennej.

Istnieje jeszcze jeden sposób na wykorzystanie ciecierzycy, a dokładniej płynu z puszki, w którym moczyły się jej nasiona. Aquafaba, bo tak nazywa się ta ciecz, to znakomita alternatywa dla białka jaja kurzego. Ubita na sztywną pianę aquafaba nadaje kremom aksamitną konsystencję i odpowiednią puszystość.

Pasta z ciecierzycy hummus

Falafel z ciecierzycy podbił podniebienia wielu smakoszy, można jednak pokusić się o stwierdzenie, że najpopularniejszym daniem z ciecierzycy jest hummus.

Hummus pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale szybko przypadł do gustu ludziom na całym świecie. Ta kremowa pasta to sprawdzony dodatek do świeżego pieczywa i warzyw oraz składnik wielu dań.

W wersji klasycznej hummus składa się tylko z kilku produktów oprócz ciecierzycy zawiera pastę sezamową tahini, oliwę oraz czosnek i sok z cytryny. Nic nie stoi Ci jednak na przeszkodzie, by nieco poeksperymentować z jego smakiem. Jeżeli szukasz zaskakujących połączeń, wypróbuj Hummus z duszonym jabłkiem i majerankiem!

Zupa krem z ciecierzycy

Szukasz pomysłu na obiad? Sprawdź zupę krem z ciecierzycy! To sycące, jednogarnkowe danie dla całej rodziny. Zupa z ciecierzycy dostarczy dużo białka, błonnika i żelaza i szybko zaspokoi głód. Jej ogromną zaletą jest także łatwość wykonania.

Dzień przed planowanym gotowaniem zupy zalej suchą ciecierzycę wodą i zostaw ją na całą noc do namoczenia. Pamiętaj, że znacznie zwiększy swoją objętość poziom wody powinien być o ok. 2 cm wyższy od poziomu nasion. Do przygotowania zupy możesz wykorzystać też cieciorkę z puszki.

Ciecierzycę gotuj w wodzie z dodatkiem soli przed ok. 2 godziny. W drugim garnku podsmaż cebulę na maśle, dodaj ziemniaki, wlej pół litra rosołu lub bulionu warzywnego. Następnie do bulionuprzełóż do niego ciecierzycę wraz z wodą, w której się gotowała. Gotuj całość kwadrans, a następnie odstaw do delikatnego ostudzenia i zblenduj na gładką masę. Dodaj śmietanę 30% lub mleko migdałowo-ryżowe i zblenduj ponownie. Dopraw do smaku, podawaj z grzankami. Smacznego!

Poznaj więcej przepisów Netto z ciecierzycą w roli głównej!