Ciasto:
Sosy:
Zobacz też: FOCACCIA Z POMIDORAMI, OLIWKAMI I ROZMARYNEM
Do dużej miski wlać ciepłą wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj i zostaw na 5 minut. Następnie dodaj masło, mąki, sól i wyrabiaj przez 5 minut ciasto. Miskę nasmaruj oliwą i włóż do niej ciasto, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość, rozłóż na blasze papier do pieczenia i uformuj na nim płaski placek z ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Posiekaj drobno oliwki i posyp nimi placek. Focaccię piecz od 10-15 minut.
Wszystkie składniki wymienione do przygotowania sosu miksujemy. Można dodać odrobinę cukru do smaku. Z pesto szykujemy sos bazyliowy, a po wymieszaniu hummusu i granata.
Zobacz też: TARTA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I POMIDORKAMI