Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Właściwości granatu: kalorie, witaminy, wartości odżywcze, indeks glikemiczny

Właściwości granatu - ile kalorii, jakie witaminy i wartości odżywcze ma ten owoc?

Granat zalicza się do grupy owoców egzotycznych. Nie jest jednak aż tak popularny, jak pomarańcze, banany, czy mandarynki, ale spożywanie granatu i soku z granatu jest zalecane ze względów zdrowotnych. Granat posiada bardzo charakterystyczny smak, który stwarza go idealnym dodatkiem do różnego rodzaju dań.

Przez niektórych nazywany jest owocem życia. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na kolor skórki oraz właściwości zdrowotne. Bardzo często jedząc go, nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ten czerwony, soczysty owoc zawiera nie tylko smaczny sok i nasiona, ale także całe mnóstwo cennych dla nas składników. Jakie dokładnie są właściwości granatu?

Zobacz też: JAK WYCISNĄĆ SOK Z GRANATU? 

Słodkie kalorie

Granat jest owocem, który rośnie na krzewie o nazwie granatowiec właściwy (Punica granatum), który osiąga wysokość około 5 metrów. Z całą pewnością powinien znaleźć się w naszej diecie. Nie ważne, czy jest to dieta zwykła, czy też odchudzająca. Cały owoc waży zwykle około 200 gram. W jego 100 gramach znajduje się około 80 kcal. To dosyć dużo, porównując go na przykład do grejpfruta.
Weźmy jednak pod uwagę fakt, że granat zawiera dużo błonnika, który pomaga regulować proces trawienia. Dodatkowo ma słodki smak. Z uwagi na to świetnie sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do dietetycznego deseru.

Witaminy i wartości odżywcze

Granat to owoc, w którym znajdziemy całe mnóstwo witamin. Między innymi witaminę C, B, E oraz A. To jednak nie wszystko. Owoc ten kryje się całe mnóstwo składników odżywczych. Wśród nich magnez, fosfor, potas, jod, a także krzem. Bogactwo witamin i składników odżywczych powoduje, że regularne spożywanie granatu korzystnie wpływa na cały nasz organizm.
Już w połowie owocu granatu znajdziemy:
  • 20 g węglowodanów;
  • 2 g białka;
  • 4 g błonnika;
  • 10 mg witaminy C;
  • 17 mg witaminy K;
  • 12 mg magnezu;
  • 36 mg fosforu;
  • 236 mg potasu.
Biorąc pod uwagę wielkość oraz kaloryczność tego owocu, możemy śmiało stwierdzić, że zawiera stosunkowo dużą ilość składników odżywczych. Poza tym świetnie gasi pragnienie, ponieważ w 70% złożony jest z wody. Jest też dobrym źródłem taniny i kwasu pantotenowego.

Zobacz też: SAŁATKA Z GRANATEM I POMIDROKAMI DAKTYLOWYMI 

Właściwości zdrowotne granatu

Mówiąc o korzystnym wpływie granatu na nasze zdrowie, nie możemy zapomnieć o jego zaletach:
  • pomaga regulować ciśnienie krwi oraz poziom glukozy;
  • zapobiega chorobom układu krążenia oraz chorobom serca;
  • wspomaga odchudzanie i oczyszcza;
  • hamuje procesy zapalne w organizmie;
  • wspomaga odporność organizmu;
  • obniża poziom złego cholesterolu;
  • działa przeciwzapalnie;
  • poprawia pamięć;
  • działa moczopędnie;
  • usuwa z organizmu wolne rodniki (zawiera polifenole i inne przeciwutleniacze);
  • zapobiega miażdżycy;
  • pomaga w leczeniu miażdżycy;
  • wzmacnia naczynia krwionośne;
  • chroni przed nowotworem prostaty;
  • ma korzystny wpływ m.in. na potencję;
  • łagodzi dolegliwości związane z menopauzą;
  • obniża ciśnienie tętnicze.
Lista właściwości zdrowotnych granatu jest wyjątkowo długa. To zapewne nie wszystkie jego właściwości. Wykorzystywany jest również w kosmetyce w walce od zewnątrz z niedoskonałościami skóry. Z pewnością wyciąg z tego owocu widnieje na etykietach wielu kosmetyków.

Zobacz też: GRILOWANY BAKŁAŻAN Z GRANATEM 

Indeks glikemiczny granatu

Pomimo tego, że granat nie należy do produktów o najniższej kaloryczności, nie spowoduje on wzrostu wagi. Dzieje się tak z uwagi na niski indeks glikemiczny. Wynosi on zaledwie 35. Granat należy do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym. O czym to świadczy? Im wyższy będzie ten wskaźnik, tym bardziej podniesie się nam poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu.
Niski indeks glikemiczny granatu sprawia, że jest on wolniej trawiony. W konsekwencji powoduje to, że po jego zjedzeniu przez długi czas nie będziemy odczuwali głodu. Tego typu produkty powinny stanowić podstawę każdej zdrowej diety. Mogą je bez obaw spożywać nie tylko osoby dbające o linię, ale także osoby chorujące na cukrzycę. Sok z granatu nie jest natomiast polecany dla osób cierpiących na wrzody żołądka i dwunastnicy, ponieważ może powodować nadkwaśność i stany zapalne błony śluzowej żołądka.

Granatowy smak

Połączenie goryczy ze słodyczą. Do tego nuta kwaśnego posmaku To właśnie jest granat. Bez obaw, jest to słodki owoc, czasami jedynie po rozgryzieniu nasion czuć w ustach lekko gorzki smak.

Wyrazisty smak granatu sprawie, że jest on bardzo często wykorzystywany w kuchni. Pasuje zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Najlepiej komponuje się z panna cottą, budyniem oraz różnego rodzaju sałatami. Można z niego przyrządzać sałatki, koktajle i pyszny syrop.

Wróć

Jak wycisnąć sok z granatu?
Jak obrać i jeść owoc granatu?
Który pieprz do czego?
Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie
Jak wycisnąć sok z granatu?
Jak obrać i jeść owoc granatu?
Poznaj rodzaje pieprzu
Syrop klonowy – właściwości i zastosowanie