Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4-6
Gnocchi:
Pesto z rukoli:
Gnocchi
Warzywa obierz, pokrój i ugotuj osobno w lekko posolonej wodzie. Kolejno wystudź i utłucz tłuczkiem do ziemniaków lub zmiel maszynką do mielenia mięsa.
Ziemniaki podziel na dwie porcje, do jednej dodaj purée z marchwi, a do drugiej z buraków. Do obu wbij jajka i wsyp po 200 g mąki i po 50 g startego parmezanu. Do części marchewkowej dodaj imbir, a do buraczanej gałkę muszkatołową. Oba ciasta dopraw solą oraz pieprzem i zagnieć. Ciasto powinno być luźne, ale dać się formować.
Z obu ciast uformuj gnocchi, formując kulkę, a następnie ją spłaszczając oprószonym w mące widelcem. Kluski gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia. Podawaj od razu z pesto lub przestudź w zimnej wodzie. (Pamiętaj, aby gnocchi gotować osobno, inaczej wzajemnie się zabarwią).
Pesto z rukoli
Migdały posiekaj i podpraż na suchej patelni. Umieść je w moździerzu lub kielichu blendera. Dodaj rukolę, otarty parmezan, ząbek czosnku, sól oraz oliwę z oliwek. Utłucz lub zmiksuj, aż składniki się połączą i powstanie gęsty sos.
Ugotowane gnocchi wmieszaj z pesto i podaj na talerzach. Możesz je dodatkowo udekorować listkami rukoli i startym parmezanem.