Czas przygotowania: 3h
Liczba porcji: 8 porcji
Przed przystąpieniem do ubijania bezy nagrzej piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okrąg o średnicy 19 cm.
Białka (powinny być o temperaturze pokojowej) przelej do misy miksera. Ubij na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawaj cukier, po łyżce, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Miksuj dokładnie i długo po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca. Bardzo ważne jest również, aby cukier w trakcie ubijania dokładnie się rozpuścił i nie był wyczuwalny w bezie. Najlepiej sprawdzić to organoleptycznie – rozetrzyj odrobinę masy między palcami (nie powinieneś/powinnaś wyczuwać w niej kryształków cukru). Nie zmniejszaj również ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec dodaj sok z cytryny i ubij krótko. Dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Masę bezową wyłóż na narysowany okrąg. Delikatnie rozsmaruj i podnieś szpatułką lub łyżką boki. Nie formuj bezy zbyt długo. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i od razu zmniejsz do temperatury 120 stopni. Susz przez ok. 2 – 2,5 h. Po tym czasie beza powinna być biała, chrupiąca z zewnątrz, na spodzie oraz bokach. W środku z kolei wilgotna oraz piankowa. Studź w lekko uchylonym piekarniku.
Serek mascarpone ubij ze śmietanką na gęsty krem pod koniec dodając cukier i skórkę z cytryny. Wyłóż krem na wystudzoną bezę. Na wierzchu poukładaj pokrojone w plastry brzoskwinie, porzeczki. Posyp pistacjami i udekoruj świeżymi ziołami. Od razu podawaj!