Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12 kawałków
Do podania
Kaszę gryczaną gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, do momentu aż będzie miękka. Odstaw do wystudzenia. Słonecznik upraż na suchej patelni i odstaw na czas przygotowania ciasta.
Kaszę zmiel 3 razy przez maszynkę do mielenia lub zblenduj. W garnku podgrzej olej kokosowy, aby był płynny. Zdejmij z palnika, dodaj płynny miód, kakao i dokładnie wymieszaj. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wlewaj płynne składniki: olej, miód i kakao. Następnie dodawaj kaszę. Pod koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu wsyp pestki słonecznika i zmiksuj do połączenia.
Spód tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180°C (góra-dół) przez mniej więcej 45-50 minut (do próby suchego patyczka). Pozostaw do wystygnięcia. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i owocami.