Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 12 kawałków

SKŁADNIKI

  • 130 g kaszy gryczanej (ugotowanej w ok. 400 ml wody)
  • 4 jajka
  • 60 g cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem)
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka mielonego cynamonu Bolinero
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g miodu
  • 30 g kakao
  • ¼ szklanki pestek słonecznika,
  • ok. 200 g truskawek

Do podania

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego Miletto
  • dowolne świeże owoce, np. maliny
  • cukier puder (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Kaszę gryczaną gotuj pod przykryciem przez około 15-20 minut, do momentu aż będzie miękka. Odstaw do wystudzenia. Słonecznik upraż na suchej patelni i odstaw na czas przygotowania ciasta.
Kaszę zmiel 3 razy przez maszynkę do mielenia lub zblenduj. W garnku podgrzej olej kokosowy, aby był płynny. Zdejmij z palnika, dodaj płynny miód, kakao i dokładnie wymieszaj. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wlewaj płynne składniki: olej, miód i kakao. Następnie dodawaj kaszę. Pod koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na końcu wsyp pestki słonecznika i zmiksuj do połączenia.

Spód tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180°C (góra-dół) przez mniej więcej 45-50 minut (do próby suchego patyczka). Pozostaw do wystygnięcia. Podawaj z kleksem jogurtu naturalnego i owocami.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!