Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciasto z borówkami amerykańskimi

Czas przygotowania: 1 h
Liczba porcji: 12 kawałków

SKŁADNIKI

  • 200 g miękkiego masła extra osełka Miletto
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 4 jajka
  • 190 g mąki tortowej Extra Basia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody Bolinero
  • 35 g budyniu waniliowego bez cukru

DODATKOWO

  • 300 g borówek amerykańskich
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera utrzyj masło, na jasną i puszystą masę. Dodaj skórkę otartą z limonki, szczyptę soli i stopniowo dodawaj cukier, dalej ucierając. Wbijaj jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Przesiej do miski mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oraz budyń waniliowy. Zmiksuj na wolnych obrotach do połączenia się składników. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię i poukładaj borówki umyte i osuszone na ręczniku papierowym. Piecz w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!