Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Przepisy z grzybami

Przepisy na dania z grzybami. Sezon grzybowy czas start!

Grzyby potrafią odmienić smak nawet bardzo tradycyjnych dań. Amatorzy leśnych zbiorów doceniają aromat świeżo zebranych lub suszonych okazów. Borowik dodany do risotto, podgrzybek jako składnik farszu do mięsnych roladek... Niewielki wysiłek, a efekt gwarantowany. Nie każdy ma jednak czas, aby wybrać się na grzybobranie. Na szczęście wybór produktów w sklepach jest już ogromny. Poza grzybami hodowlanymi takimi jak pieczarki czy boczniaki można też dostać kurki, maślaki lub inne gatunki. Jako dodatek do mięs podaje się też często grzyby marynowane. Kup słoiczek i trzymaj w szafce na wypadek, gdy odwiedzą Cię niespodziewani goście.

Jak przygotować grzyby do potraw, by wydobyć leśny smak?

Wiele osób obawia się, że przygotowanie grzybów jest trudne i nie będą umieli tego zrobić. Na szczęście nie jest to skomplikowany proces. Większość gatunków wystarczy umyć, osuszyć i gotować przez dłuższy czas w wodzie. W ten sposób powstanie prosta, ale jednocześnie pyszna zupa grzybowa lub aromatyczny sos. Poza gotowaniem możesz też podsmażyć prawdziwki, borowiki lub koźlaki na maśle z cebulką. Grzyby duszone można serwować, jako dodatek do kaszy gryczanej, pęczak, lub innych bezmięsnych dań.

Nie można też pominąć tego, jak ważnym dodatkiem w polskiej kuchni są suszone grzyby. Nawet ci, którzy nie przepadają za ich świeżą wersją, chętnie przyrządzają bigos lub pierogi z kapustą i grzybami. Wrzucając kilka podgrzybków lub borowików, sprawisz, że dania te będą dużo smaczniejsze. Dlatego zaopatrz się w paczkę prawdziwków lub innych leśnych grzybów i sięgaj po nie, gdy masz ochotę skosztować czegoś, co przypomina dania przygotowywane przez mamy i babcie.

Przepisy z grzybami – pieczarki

Pieczarki są często niedoceniane. Wydają się dosyć zwyczajne, a mimo to tkwi w nich olbrzymi kulinarny potencjał. Dania z grzybami to nie tylko te przygotowane na bazie leśnych zbiorów, ale również z wykorzystaniem popularnych pieczarek. Ich zaletą jest to, że nie trzeba ich mocno oczyszczać i obgotowywać, aby nadawały się do jedzenia. Można podać je jako dodatek do dań głównych, zup lub zrobić z nich samodzielny obiad czy ciepłą kolację. Z pewnością całej rodzinie przypadnie do gustu zapiekanka, czy też bardziej wykwintny quiche z grzybami. Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, to wypróbuj jeden z naszych przepisów z grzybami w roli głównej.

Grillowane pieczarki ze szpinakowym farszem

Nie zawsze musisz kroić grzyby, aby wykorzystać je w kuchni do przygotowania różnych dań. Równie ciekawy efekt uzyskasz, grillując je w całości. Nadziewane pieczarki ze szpinakiem i serem feta zrobisz w kilkanaście minut. Do ich przyrządzenia potrzebujesz tylko kilku składników. Umyj pieczarki, osusz je, a następnie dodaj do nich warzywno-serowy farsz. Danie to możesz podać jako dodatek do grillowanych mięs lub zaserwować samodzielnie. To świetna opcja dla wegetarian, a gdy zrezygnujesz z dodatku sera – także dla wegan. Podaj je osobom, które nie jedzą mięsa i nabiału, gdy odwiedzą Cię na letnie biesiadowanie na świeżym powietrzu.

Przepisy z kurkami. Poznaj pyszne dania z grzybami

Kurki to prawdziwy król wśród grzybów leśnych. Możesz zrobić z nimi kaszotto lub aromatyczne risotto z grzybami. Najbardziej znane zestawienie wykorzystywane w polskiej kuchni to dodatek kurek do jajecznicy lub przyrządzenie ich w gęstym, śmietanowym sosie. Jednak zastosowania te nie wyczerpują tego, jak można wykorzystać grzyby o charakterystycznej, blaszkowatej budowie i niewielkim kapeluszu. Kurki sprzedawane są w formie świeżej lub mrożone. Dzięki temu możesz sięgać po nie praktycznie przez cały rok, nie czekając, aż zacznie się jesienny sezon na grzyby.

Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami

To nieco inna odmiana klasycznego połączenia kurek i śmietany. Mięso zanurzone w aromatycznym sosie staje się miękkie i soczyste. To danie świetnie nadaje się na rodzinny obiad lub uroczystą kolację. Nie jest skomplikowane i smakuje wielu osobom. Jako dodatek do mięsa w sosie możesz podać ugotowane ziemniaki, kaszę lub makaron. Jeśli lubisz zioła skuś się na tymianek lub rozmaryn, który jeszcze bardziej podkreśli smak grzybów. Bez problemu możesz przygotować posiłek wcześniej i odgrzać, gdy już wszyscy będą gotowi, aby usiąść do stołu.