Wyjątkowo słodka i delikatna babka wilgotna cytrynowa z wyrazistym smakiem migdałów. Siostrzany przepis babki z orzechami laskowymi. W odmienionej wersji prezentuje się niczym bryła złota za sprawą dodatku cytryny i białej czekolady. Podprażone migdały powodują, że szybka babka cytrynowa wygląda jakby była delikatnie otulona płatkami śniegu. Jest więc idealnym wyborem na świąteczny wypiek.
Zobacz też: BABKA PIASKOWA. PRZEPISY NA CYTRYNOWĄ I DWUKOLOROWĄ BABKĘ
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Sposób wykonania:
Dodatkowo
Babka cytrynowa przepis, której mamy powyżej jest najpyszniejszą jej wersją. Powinna zagościć na stołach w każdym domu, nie tylko w okresie świątecznym. Jeśli jednak z pewnych względów nie spożywamy mąki to możemy zastąpić ją zmielonymi migdałami. Wówczas będzie to pyszna babka cytrynowa bezglutenowa. Smacznego!
Zobacz też: STRUCLA MAKOWA
Bardzo znany staropolski przepis taki jak babka cytrynowa z olejem powinien na stałe zamieścić w każdym domu, jako ciekawe danie na podwieczorek. Bardzo znany przepis z cukrem pudrem dodatkiem kakao zachwyci wszystkich zwolenników tego rodzaju wypieków. Szczególnie cieszy się uznaniem najmłodszych łasuchów.
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 50 minut
Lista składników:
Sposób wykonania:
Dodatkowo:
Jeśli jednak rodzina nie przepada za kakao, to można pominąć dodanie tego składnika i zastąpić go taką samą ilością mąki. Otrzymana wówczas klasyczna babka cytrynowa na oleju będzie również pyszną niespodzianką dla naszej rodziny podczas świątecznego ucztowania przy stole.
Zobacz też: BABKA MARMURKOWA