Dodatkowo:
Drożdże mieszamy z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W większej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodajemy podrośnięte drożdże, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto. Bliny smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
Cukinie myjemy, odcinamy twardą końcówkę, kroimy wzdłuż na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy na pół i wycinamy szypułkę. Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i lekko solimy. Pieczemy w 220 stopniach C do mocnego zarumienienia. Upieczoną cukinię drobno siekamy, pomidora obieramy ze skóry i również siekamy. Dodajemy tymianek, oliwę, sól i pieprz. Bliny podajemy z twarożkiem i salsą z cukinii i pomidorów.
CZYTAJ TEŻ Muszle z ricottą i pastą Wawrzyniec