Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Bliny z grillowaną cukinią i pastą Wawrzyniec

SKŁADNIKI

  • 8 g drożdży instant
  • 20 g cukru
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 1 żółtko
  • 50 ml roztopionego masła
  • 5 g soli
  • olej roślinny do smażenia

Dodatkowo:

  • 200 g twarożku
  • 1/2 słoika pasty Wawrzyniec z grillowaną cukinią i curry
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 małe cukinie
  • 4 pomidory
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • pół łyżeczki posiekanych listków tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Drożdże mieszamy z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki pszennej, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W większej misce mieszamy przesianą mąkę gryczaną z resztą mąki pszennej, resztą mleka, żółtkiem, roztopionym masłem oraz solą. Dodajemy podrośnięte drożdże, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Na rozgrzanej patelni teflonowej rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy ciasto. Bliny smażymy z dwóch stron na złoty kolor.

Cukinie myjemy, odcinamy twardą końcówkę, kroimy wzdłuż na 4 i wycinamy gniazda nasienne. Pomidory kroimy na pół i wycinamy szypułkę. Wszystko układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem i lekko solimy. Pieczemy w 220 stopniach C do mocnego zarumienienia. Upieczoną cukinię drobno siekamy, pomidora obieramy ze skóry i również siekamy. Dodajemy tymianek, oliwę, sól i pieprz. Bliny podajemy z twarożkiem i salsą z cukinii i pomidorów.

CZYTAJ TEŻ Muszle z ricottą i pastą Wawrzyniec

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!