Dzień wcześniej ugotuj jajka na miękko i zamarynuj je w sosie sojowym i w soku z buraka. Gruszkę pokrój w kostkę i zamarynuj w kurkumie, imbirze i soku z cytryny. Oba dodatki zostaw na noc.
Przed gotowaniem pokrój w talarki ogórek i cukinię. Posyp solą i odstaw aż puszczą wodę. Wstaw do gotowania ryż. W tym czasie usmaż na patelni marchewkę z imbirem i sezamem. Odcedzonego ogórka i cukinię usmaż z czosnkiem na oliwie. Pokrojoną w kostkę dynię podsmaż chwilę z cynamonem, chili. Następnie dodaj do niej sok wyciśnięty z cytryny. Kukurydzę usmaż na maśle z pieprzem, potem dodaj odrobinę soli. Wcześniej przygotowaną gruszkę smaż krótko z łyżeczką musztardy. Ugotowany i odcedzony ryż postaw na chwilę, aby wystygł.
Michę rozmaitości można złożyć w wybrany, ulubiony sposób (kolorami, smakami). Polecamy jedynie położyć w pierwszej kolejności ryż, a na samym końcu ugotowane dzień wcześniej jajka.