Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Cukinia - kalorie i wartości odżywcze

Ile kalorii ma cukinia? Poznaj wartości odżywcze i kaloryczność tego wyjątkowego warzywa

Leczo bez cukinii nie byłoby już tym samym daniem. Cukinię wykorzystasz także w zapiekankach, zupach, sałatkach, przyrządzisz z niej placuszki, frytki, a nawet ciasto. Przepisów na pewno Ci nie zabraknie! Cukinię warto jeść regularnie także ze względu na jej bogate wartości odżywcze. Tym bardziej że nie musisz się ograniczać – liczba kcal w cukinii jest naprawdę niewielka. Sprawdź, jakie cenne składniki znajdziesz w tym warzywie!

Cukinia – niewiele kalorii, mnóstwo wartości odżywczych

Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych. Formalnie to jedna z odmian dyni, podobna do kabaczka, ale zdecydowanie różni się od niej kształtem, kolorem i smakiem. Długość niektórych okazów może sięgać nawet 65 cm. Jeśli zależy Ci na walorach smakowych, sięgaj raczej po młode cukinie, mniejsze, ale delikatniejsze i mniej gorzkie.

Co ciekawe, cukinia nie zawsze jest zielona. W sklepach możesz znaleźć także żółte odmiany cukinii oraz takie, których skórka jest pokryta żółtymi i zielonymi paskami.

Jaka jest kaloryczność cukinii? 100 g dostarcza jedynie około 17 kcal. To bardzo niewiele – dzięki temu cukinię mogą bez obaw spożywać osoby na diecie. Dodatkowym atutem tego warzywa jest zawartość błonnika, czyli składnika wpływającego na pracę układu pokarmowego.

W cukinii znajdziemy także szereg witamin i składników mineralnych, które są niezbędne do tego, aby Twój organizm funkcjonował prawidłowo. Jest ona źródłem m.in.:

  • potasu;
  • żelaza;
  • magnezu;
  • witamin A, C i K oraz tych z grupy B.

Zawarte w cukinii witaminy i minerały są szczególnie ważne w diecie osób prowadzących zdrowy tryb życia. Dzięki witaminie C możesz w naturalny sposób zadbać o odporność, witamina A odpowiada za prawidłowe widzenie, magnez ma wpływ m.in. na układ nerwowy, a potas – na pracę serca.

Co ważne, cukinię można zawsze jeść bez obaw, nawet razem ze skórką. W przeciwieństwie do niektórych innych warzyw nie kumuluje ona szkodliwych substancji, np. metali ciężkich. Oznacza to, że nadaje się do jedzenia także bez obróbki termicznej, na surowo.

Jesteś na diecie? Cukinia pomoże Ci w odchudzaniu!

Diety odchudzające potrafią być monotonne. Dodatek cukinii do dietetycznych dań obiadowych, sałatek, a nawet zdrowych deserów pozwoli Ci to zmienić! To zdrowe warzywo jest łatwo dostępne przez cały rok, nie tylko latem i niezależnie od pory roku smakuje tak samo. Zarówno młode, jak i starsze cukinie są łagodne w smaku i nie dominują w potrawach.

Cukinia została także dokładnie przebadana pod kątem indeksu glikemicznego. Ze względu na jego niską wartość jest polecana cukrzykom i osobom cierpiącym na insulinooporność.

Polecamy popularne przepisy na cukinię

Przepisy z wykorzystaniem cukinii warto mieć pod ręką przez cały rok. To składnik, który może mieć wiele zastosowań w Twojej codziennej kuchni – dzięki temu na pewno Ci się nie znudzi! Niskokaloryczna cukinia nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia w piekarniku. Możesz jeść ją także na surowo, np. w sałatkach z dodatkiem oliwy, ale też choćby połączyć z mielonym mięsem, piec w piekarniku, dusić.

 

Sprawdź kilka propozycji potraw z cukinii:

  • smażona cukinia, pokrojona w plastry i otoczona ulubioną panierką – doskonała jako przystawka lub przekąska;
  • placki z cukinii, z posiekanym czosnkiem, cebulą, przyprawione kurkumą i papryką, podawane z jogurtowym dipem;
  • zapiekanka z jajek, startej na tarce cukinii, cebuli, sera żółtego i odrobiny mąki;
  • leczo – w tym klasycznym węgierskim przysmaku dusi się cukinię z różnokolorowymi paprykami, pomidorami, cebulą i czosnkiem;
  • makaron z cukinii – to lekkie, idealne na upały danie przygotujesz, krojąc cukinię w paski za pomocą obieraczki julienne i podając np. z suszonymi pomidorami, parmezanem i oliwą;
  • czekoladowe ciasto z tartą na drobnych oczkach cukinią – dzięki temu warzywnemu dodatkowi (praktycznie niewyczuwalnemu w smaku) ciasto staje się bardziej miękkie i wilgotne.

Jeśli lubisz cukinię, nie musisz się ograniczać – mała kaloryczność i wysoka zawartość błonnika, witamin i minerałów pomoże Ci w utrzymaniu zdrowej diety. Teraz, gdy znasz już więcej sposobów na wkomponowanie cukinii w ulubione potrawy, będzie Ci jeszcze łatwiej!