Dynia pochodzi z Ameryki i kojarzy się z tamtejszym świętem Halloween. Także w Polsce jest warzywem lubianym i chętnie przyrządzanym. Nic dziwnego – ma ogromny potencjał! W odmianach dyni piżmowej i hokkaido jadalne są nie tylko miąższ i pestki, ale też… skórka. Jakie właściwości, wartości odżywcze i kaloryczność cechują te warzywa? Sprawdź!
Dynia to dla Ciebie warzywo bez wyrazu? Przydaje Ci się tylko wtedy, kiedy chcesz znaleźć olbrzymi ozdobny okaz i postawić go przed domem? Błąd! Mnogość odmian dyni może przyprawić o zawrót głowy. Warto je poznać! Szczególnie ciekawe są dwa rodzaje dyni: piżmowa i hokkaido. W obu przypadkach miąższ dyni jest intensywnie pomarańczowy – w dyni hokkaido jest on jednak bardziej mączysty i ma mniejszą zawartość wody.
Odmiany te różnią się od siebie również kolorem skórki. Dynia piżmowa, nazywana też dynią butternut, ma bardzo jasny odcień koloru pomarańczowego. Natomiast hokkaido ma wyrazistą barwę i charakterystyczne żółte paski, które ciągną się od szypułki aż do dołu warzywa. Po przekrojeniu widać przy miazdze dyniowej także pestki – nie wyrzucaj ich, można je spożywać świeże lub suszone.
Dynia jest warzywem nie tylko smacznym, ale też bogatym w wartości odżywcze. Nie są to jedynie puste słowa. Pomarańczowy miąższ, miękka skórka i pestki stanowią źródło licznych mikro- i makroelementów, a także witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Sprawdź niżej, co konkretnie kryje się w tym warzywie.
Indeks glikemiczny dyni wynosi ok. 75, a więc jest wysoki. Tymczasem dynia ma jednak niską wartość energetyczną (na 100 gramów dyni przypada 5–6 gramów węglowodanów przyswajalnych). Może być więc spożywana, choć w małej ilości, przez diabetyków i osoby z insulinoopornością, ponieważ nie prowadzi do zwiększonego wyrzutu insuliny w organizmie.
Za właściwości zdrowotne dyni w dużej mierze odpowiadają witaminy. Wśród cennych składników z tej kategorii trzeba wymienić przede wszystkim beta-karoten, a więc prowitaminę A, której dynia zawdzięcza swoją pomarańczową barwę. Wykazuje on silne działanie przeciwzapalne, czyli antyoksydacyjne. U kobiet spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, a u mężczyzn – raka prostaty.
Dynia to także źródło witamin z grupy B, a więc B6, B2 i B1. Odpowiadają one za wspieranie prawidłowego funkcjonowania układów odpornościowego i nerwowego człowieka. Warzywo to jest także bogate w witaminę C. Dzięki obecności tej witaminy wzrasta odporność organizmu, ale też poprawia się kondycja cery, w tym trądzikowej.
Dynia jest jednym z najbardziej niepozornych i jednocześnie najzdrowszych warzyw. Zawiera ona m.in. takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, żelazo, magnez i cynk. Regularnie jadana dynia wpływa więc pozytywnie na kondycję cery, kości i mięśni, a także mózgu. To nie wszystkie właściwości prozdrowotne tego pomarańczowego warzywa. Korzystnie działa także na redukcję poziomu cukru we krwi, zwalcza wolne rodniki.
Interesuje Cię kaloryczność dyni? Mamy doskonałe wieści! Produkt ten nie jest kaloryczny i może z powodzeniem uzupełniać dietę osób dbających o linię. Ile kalorii znajdziemy w 100 g miazgi dyni? Kaloryczność dyni to zaledwie ok. 26 kcal/100 g!
Jeśli chcesz więc ważyć mniej i nie katować się dietami, dania z dyni to dobre rozwiązanie. Dzięki zawartości naturalnego białka warzywo to pozwala się szybko nasycić. Z powodu dużej ilość błonnika pokarmowego sprzyja regulacji perystaltyki jelit. Pamiętaj, że kaloryczność dania z dyni w głównej mierze zależy od tego, jakie składniki do niej dodasz. Zamiast tłustych śmietan stosuj jogurt naturalny, zrezygnuj też z boczku, sera żółtego i innych wysokokalorycznych produktów spożywczych.
Purée, zupa, risotto, makaron, sos, naleśniki, frytki z piekarnika czy placuszki? Propozycji wykorzystania dyni w kuchni jest naprawdę multum! W błędzie jest jednak ten, kto myśli, że dynia – jako warzywo – najlepiej sprawdzi się w potrawach wytrawnych. Miazgę dyni można stosować jako bazę do ciast, deserów, lodów, a także dżemów.
Pamiętaj, że w przypadku odmian dyni hokkaido i piżmowej do spożycia są niemal wszystkie części warzywa – miąższ, skórka, pestki z dyni (ich miękka część). Gotowanie, gdy ma się pod ręką dynię, to czysta przyjemność. Nie można zapomnieć też o oleju z pestek dyni, który wzbogaci każdą sałatkę. Lubisz świeże pestki? Możesz dodać je do zup i sałatek, podobnie jak ich suszoną i prażoną wersję.
Masz ochotę na dania z dyni? Sezon na dynię trwa obecnie niemal cały rok, ale świeże warzywa w Polsce pojawiają się wczesną jesienią.