Mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Ten tradycyjny składa się z kruchego ciasta, marmolady oraz słodkiej pomady przyozdobionej dużą ilością bakalii.
Co ciekawe, przepis na to tradycyjne polskie ciasto przybył do nas z Imperium Osmańskiego. Jego nazwa wzięła się od Mazurów (nie tych zamieszkujących Warmię i Mazury), przedwojennych mieszkańców Mazowsza, którzy traktowali ten słodki wypiek jako swoistą (bardzo słodką) nagrodę za wytrwanie w 40 dniowym poście poprzedzającym Wielkanoc.
Poniżej 3 przepisy na mazurki: tradycyjny z powidłami śliwkowymi, mazurek z masą kajmakową i wreszcie współczesna wersja FIT dla osób ostrożnie postępujących z tradycyjnymi słodkościami!
Zobacz też: BABKA PIASKOWA
Tradycyjny Mazurek Wielkanocny
Pieczenie: 25 - 30 min, 12- 15 porcji
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g mąki
- 100 g cukru
- 4 żółtka gotowane i 1 żółtko surowe
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- słoiczek konfitury śliwkowej
Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 50 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Dekoracja:
- bakalie (np. orzechy laskowe, migdały, żurawina, kandyzowany ananas) wedle uznania
Sposób przygotowania tradycyjnego mazurka wielkanocnego
Ciasto można ugniatać ręcznie lub w mikserze na małych obrotach:
- Masło i cukier dokładnie utrzeć. Następnie dodajemy żółtka (ugotowane przecieramy przez sito) i skórkę z cytryny, dalej ucierając ciasto. Do gładkiej masy wsypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli nie przestając ucierać.
- Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i zostawiamy w lodówce przez 1godzinę.
- Po tym czasie, 2/3 ciasta należy rozwałkować na ok 1 cm grubości na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć z niego prostokąt o wymiarach 20x30 cm (lub adekwatnie do używanej przez nas blaszki).
- Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia
- Z reszty ciasta utoczyć wałeczki grubości ołówka i ułożyć na powierzchni ciasta ukośną kratkę
- Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i pieczemy 25-30 min
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto powinno wystygnąć. Następnie w powstałe na cieście kwadraciki nakładamy konfiturę śliwkową.
- W rondelku rozpuszczamy masło. Do roztopionego tłuszczu dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy całość (ale nie gotujemy!) przez chwilę na wolnym ogniu, dokładnie mieszając. Następnie gotową polewę wykładamy na ciasto.
- Mazurka dekorujemy bakaliami wedle uznania.
Kajmakowy Mazurek Wielkanocny
Pieczenie: 20 min, 12- 15 porcji
Składniki:
Spód ciasta:
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 160 g zimnego masła
- 2 żółtka
Masa kajmakowa:
- puszka gotowej masy kajmakowej (zwanej "krówką") lub
- puszka słodzonego mleka skondensowanego lub
- 500 ml śmietanki 36 % i 0,5 szkl. cukru
Dekoracja:
- bakalie (np. orzechy laskowe, migdały, żurawina, kandyzowany ananas) wedle uznania
Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego z masą kajmakową
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w mikserze na średnich obrotach.
- Masło, żółtka i cukier puder dokładnie utrzeć, następnie dodać przesianą mąkę.
- Z wyrobionego ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na 60 min.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki, należy je rozwałkować na grubość ok 6 mm, odmierzając prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm (lub adekwatnie do rozmiarów blaszki, w jakiej zamierzamy upiec ciasto).
- Ciasto, które zostaje po odmierzeniu prostokąta należy wykorzystać do wykonania niewielkiego, ozdobnego brzegu ciasta. Odciętę ciasto wałkujemy w dłoniach w cienki wałek i układamy na brzegach ciasta. Powstałe brzegi warto przygnieść i spłaszczyć widelcem nadając im jednocześnie wzorek.
- Papier do pieczenia z przygotowanym ciastem umieszczamy w blaszce i pieczemy przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 ºC.
- Gotowy spód należy wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia
- Na zimne ciasto wylewamy kajmak:
- jeżeli używamy gotowej masy, warto wsadzić puszkę do gorącej wody, dzięki czemu masa będzie łatwiej się rozsmarowywać,
- jeżeli przygotowujemy masę kajmakową z mleka skondensowanego: puszkę z mlekiem wstawić do garna z wodą i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godz.
- śmietankę 36% i cukier należy zagotować w rondelku, mieszając dokładnie zawartość garnka do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Całość gotować na małym ogniu przez 30 min. pamiętając, aby często mieszać zawartość rondelka, do czasu aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru.
- Na wystudzone ciasto wykładamy maskę kajmakową. Całość zdobimy bakaliami wedle gustu i uznania!
Zobacz też: POMARAŃCZOWY MAZUREK Z BEZĄ
Fit mazurek
Pieczenie: 20 min, 12- 15 porcji
Składniki:
Spód ciasta:
- 90 g mąki orkiszowej
- 1 ugotowane żółtko
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 40 g masła
- 3 łyżki ksylitolu
Solony karmel z daktyli:
- 100 g świeżych daktyli
- łyżka masła orzechowego
- łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli
- odrobina mleka kokosowego
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- łyżka kawy zbożowej
- łyżka ksylitol
Dekoracja:
- bakalie (np. orzechy laskowe, migdały, żurawina, kandyzowany ananas) wedle uznania
Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego w wersji FIT
Ciasto można ugniatać ręcznie lub wyrobić w mikserze na średnich obrotach
- Masło, ksylitol i żółtko (przeciśnięte przez sitko) dokładnie utrzeć. Następnie dodajemy mleko i przesianą mąkę, dalej ucierając. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, wyciąć prostokąt o wymiarach 20x30 (lub adekwatnie do wymiarów blaszki, na jakiej zamierzamy upiec ciasto) i wsadzić do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Spód piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić.
- Składniki na solony karmel wrzucić do blendera i zblendować na gładką masę.
- Polewa czekoladowa: mleko, kawę i czekoladę wsadzić do rondelka i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się czekolady, następnie dodajemy ksylitol, gotujemy przez minutę dokładnie mieszając wszystkie składniki.
- Na wystudzony spód wykładamy masę ze słonego karmelu i całość polewamy polewą czekoladową!
- Udekorować wedle uznania bakaliami.
Zobacz też: PRZEPISY NA JAJKA FASZEROWANE
Wróć