Szalotkę posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać oczyszczone kurki. Doprawić solą, pieprzem i połową łyżeczki listków tymianku. Smażyć 7 min na średnim ogniu i ściągnąć grzyby na talerzyk. Na patelni dolać oleju i odrobinę masła, dodać posiekany czosnek, posiekany por, pokrojony w kostkę seler naciowy, pokrojoną w kostkę marchewkę, odrobinę papryczki chili, sól, pieprz. Smażyć 12 min. Skropić cytryną. Tak przygotowany farsz odstawić pod przykryciem.
W misce rozbełtać jajka z odrobiną soli, pieprzem i syropem klonowym. Smażyć na patelni, na początku obficie mieszając. Gdy spód zacznie się ścinać a wierzch będzie jeszcze płynny dodać farsz warzywny. Zawinąć krawędzie omleta na warzywa, przesmażyć chwilkę z odrobiną masła, doprawić solą i pieprzem. Omlet można podzielić na kilka części, posypać posiekaną pietruszką i podawać z grzybami i kromką dobrego pieczywa.
Zobacz też: ZAPIEKANKA ZERO WASTE