Sos do pizzy:
Wszystkie składniki sosu blendujemy.
Dodatki:
Wszystkie Mąkę, sól, cukier, wodę i drożdże łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki, przekładamy je do miski i przykrywamy natłuszczoną folią. Ciasto na pizzę zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Gdy urośnie, wyjmujemy je z miski, kilka razy ugniatamy, dzielimy na kawałki i formujemy cienkie lub grubsze placki. Można je rozwałkować lub rozciągnąć.
Pizzę smarujemy sosem, na sosie rozsmarowujemy pastę z bakłażana, posypujemy startą mozzarellą, marynowanymi karczochami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 °C przez około 10-15 minut, w zależności od grubości ciasta. Na gotową pizzę układamy plastry prosciutto.