Czy wiesz, że drzewa pomarańczowe pochodzą nie z południa Europy czy Brazylii, a z Chin? To właśnie Państwo Środka jest największym eksporterem ich owoców. Z pewnością zaskoczy Cię też informacja, że te wypełnione słodkim sokiem owoce mają niewiele kalorii i są bardzo zdrowe! Sprawdź, jakie składniki odżywcze znajdziesz w miąższu pomarańczy, a także jak wykorzystać ją w kuchni.
Dojrzałe pomarańcze są niezwykle soczyste. Z pewnością zdarzyło się, że ich słodki sok spływał Ci po brodzie podczas jedzenia, prawda? Nic dziwnego – te owoce aż w 80% składają się z wody! Sok pomarańczy i jej miąższ tworzą niezwykle smaczną i zdrową mieszankę. Znajdziesz w niej rozmaite wartości odżywcze, m.in. witaminy, mikro- i makroelementy, błonnik pokarmowy, a także węglowodany. Jakie konkretnie? Sprawdź niżej!
Do pomarańczy idealnie pasuje określenie bomba witaminowa. W tym niepozornym kulistym owocu skrywa się bowiem bogactwo korzystnych dla naszego zdrowia składników. Najlepiej jeść miąższ pomarańczy razem z białymi błonkami lub pić wyciśnięty z niej sok. Choć pomarańcze bywają gorzkie, to znajdziesz w nich najwięcej witaminy A – w tym prowitaminę A, czyli beta-karoten odpowiadający za dobrą kondycję wzroku, ale też poprawiający odporność organizmu. Co ciekawe, witamina A pomaga w leczeniu trądziku.
Pomarańcza kojarzy Ci się z witaminą C? Słusznie! Badania potwierdzają, że wypicie 200 ml świeżo wyciśniętego soku z miąższu i błon pomarańczy pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Witamina C przyczynia się do wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie i reguluje poziom glukozy we krwi. Oprócz tego pomarańcze zawierają witaminy z grupy B, w tym foliany, a także witaminy P.
Pomarańcze są dobrym źródłem mikro- i makroelementów. Znajdziesz w tych cytrusach m.in.: wapń, miedź, magnez, potas, fosfor, selen, żelazo i cynk. Potas zmniejsza ryzyko wystąpienia takich chorób jak udar mózgu czy cukrzyca. Pierwiastek ten pomaga obniżać wartość ciśnienia tętniczego krwi i pozytywnie wpływa na działanie mięśnia sercowego.
Jedząc dwie pomarańcze, dostarczasz organizmowi tyle wapnia, ile zawiera szklanka mleka krowiego! Składnik ten przyczynia się do prawidłowego rozwoju kości i mięśni. W skórce pomarańczowej znajduje się też olejek pomarańczowy. Esencja pomarańczowa ma właściwości antybakteryjne. Dowiedziono, że ten aromat poprawia nastrój.
W ostatnich latach naukowcy skupili się na związkach polifenolowych zawartych w pomarańczach. Okazuje się, że te owoce są bogate w prozdrowotne flawonoidy. Przełomem było odkrycie hesperydyny, a więc związku polifenolowego o właściwościach przeciwzapalnych.
Dzięki hesperydynie zwiększa się elastyczność naczyń krwionośnych, co może wpływać korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi. Największe ilości tego związku znajdziesz w białej błonie otaczającej miąższ pomarańczy.
Chcesz mniej ważyć, ale nie rezygnować ze smacznych posiłków? Ze względów zdrowotnych Twoja waga wymaga redukcji? Chcesz obniżyć cholesterol? Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań jest pozytywna, zainteresuj się większym wykorzystaniem pomarańczy w kuchni. Powie Ci to każdy dietetyk!
Owoce te mają niską wartość energetyczną, a jednocześnie słodki smak. 100 g pomarańczy dostarcza organizmowi zaledwie ok. 42–47 kcal! Dzięki temu można się nimi najeść do syta bez obaw o przekroczenie dziennego limitu kalorii. Dodatkowo jedzenie świeżych pomarańczy lub picie soku pomarańczowego pozwala, dzięki błonnikowi, na wydłużenie okresu sytości po posiłku.
Spożywanie pomarańczy to doskonały pomysł dla osób w każdym wieku. Powinny z nich zrezygnować jedynie osoby z alergią lub nadwrażliwością na cytrusy. To produkt spożywczy, który można przygotować na wiele sposobów. Najlepiej jeść je na surowo: w sałatkach czy jako deserową przekąskę, np. oblane gorzką czekoladą. Pomarańcze można też dusić i smażyć na maśle z dodatkiem likieru czy w połączeniu z mięsem. Można używać ich do wypieków i robienia konfitur, a także po prostu pić wyciśnięty z nich sok.
Zanim wykorzystasz pomarańcze w kuchni, nie zapomnij ich umyć. Na skórce najczęściej znajduje się powłoka z konserwantów i środków ochrony roślin, którymi były pryskane drzewa. Po oczyszczeniu, np. z użyciem octu i ciepłej wody, możesz skórkę kandyzować i wykorzystać do wypieków. Jeśli zdecydujesz się na przepis bez cukru, nie musisz martwić się o kaloryczność dania.