Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Prosty przepis na kruche ciasteczka świąteczne

Święta Bożego Narodzenia to zdecydowanie jeden z najpiękniejszych okresów w roku. W codziennym zgiełku rzadko mamy czas, aby na spokojnie usiąść w rodzinnym gronie i cieszyć się wspólną obecnością. To oczywiście zrozumiałe, ponieważ dzisiejsze czasy wymagają od nas mobilności i wytrwałości, szczególnie jeśli chcemy cieszyć się życiem na poziomie.

W święta, zamiast oddawać się obowiązkom związanym z pracą, proponujemy poświęcić chwilę na przygotowanie kruchych ciasteczek świątecznych dla znajomych i rodziny. To świetny pomysł na mały podarunek dla wszystkich, jeszcze przed pierwszą gwiazdką.

Zobacz też: STRUCLA MAKOWA

Przepis na kruche ciasteczka świąteczne - informacje i składniki

Kruche ciasteczka są niezwykle popularne szczególnie w okresie Bożego Narodzenia, kiedy możemy uformować z nich najpopularniejsze świąteczne symbole. Ich wielką zaletą jest łatwość przygotowania, a także wiele możliwości dodatków. Ciasteczka możemy dodatkowo wzbogacić o specjalne polewy, posypki, dżemy czy kuleczki czekoladowe. Większość przepisów dotyczących kruchych ciasteczek świątecznych opiera się na jednej formule, ale właśnie dzięki dodatkom możemy sprawić, że te nasze będą wyjątkowe. Przygotowanie ciastek trwa bardzo krótko i wymaga podstawowych narzędzi kuchennych, takich jak wałek, stolnica czy foremki do ciastek.

Trudność przygotowania: łatwe

Porcja: dla 4 osób

Typ potrawy: deser

Składniki:

  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
  • mąka pszenna - 3 szklanki,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • cukier - 1/2 szklanki,
  • jajka - 1 sztuka,
  • żółtko - 1 sztuka,
  • masło - 200g.

Przygotowywanie świątecznych ciasteczek krok po kroku

Jak widać na powyższej liście, znajdują się same łatwo dostępne produkty. Prawdopodobnie w okresie świątecznym każdy z nas ma w kuchni wszystkie wymienione składniki. Jeśli czegoś brakuje, to zawsze można odwiedzić pobliski sklep i uzupełnić zapasy. Gdy wszystko mamy już na stole, możemy przejść do właściwej części przygotowywania naszych kruchych ciasteczek. W tym celu należy:

  1. Wszystkie składniki należy wrzucić do miski, a następnie je zgnieść. Tak przygotowaną formę wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Możemy użyć budzika kuchennego, który przypomni nam o wyjęciu miski.
  2. Po upływie 30 minut podsypujemy stolnicę mąką, a jeśli nie mamy stolnicy, korzystamy z blatu kuchennego lub stołu. Przygotowaną wcześniej formę wałkujemy na cienkie placki o długości około 0,5 cm. Następnie używamy foremek ze świątecznymi symbolami i wykrawamy ciasteczka.
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 200 stopni Celsjusza i wykładamy blaszkę pergaminem. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut.
  4. Po 10 minutach wyjmujemy kruche ciasteczka, które praktycznie są już gotowe. Teraz możemy użyć lukru, dżemu lub innych smakołyków, aby nadać im niepowtarzalnego smaku i charakteru.

W ten sposób w niecałą godzinę jesteśmy w stanie przyrządzić przepyszny świąteczny deser dla bliskich nam osób, który z pewnością umili wszystkim ten magiczny czas. Warto pamiętać, aby zostawić też kilka ciasteczek dla Mikołaja.

Zobacz też: PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 

Wróć

Przepisy na cytrynową babkę piaskową
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Prosty przepis na prażoną cebulę do wykorzystania od zaraz!
Woda z cytryną na czczo
Babka piaskowa
Mango: Jak obrać, kroić i jeść mango?
Prażona cebula – jak zrobić?
Woda z cytryną na czczo