Surówka z marchewki i jabłka to niemalże klasyka wśród dodatków do dań obiadowych. Jej wykonanie jest stosunkowo proste, zaś dobry smak i właściwości sprawdzone i pewne. Jak przygotować taką surówkę, by była nie tylko smaczna, ale również zdrowa i prezentowała się wyjątkowo na talerzu?
Zobacz też: JAK PRZYGOTOWAĆ FRYTKI Z MARCHEWKI
Najpopularniejsza surówka z marchewki i jabłka ma prosty skład. Wystarczy przygotować:
Przygotowanie jej również nie należy do zbyt skomplikowanych:
Warto, aby surówka z marchewki i jabłka była przyrządzona tuż przed spożyciem, ze wcześniej schłodzonych składników.
Inną sprawdzoną wersją dodatku do obiadu może być surówka z marchewki z chrzanem albo surówka z marchewki i pora. Są one bardziej pikantne i przeznaczone raczej dla dorosłych. Przygotować należy:
Sposób przygotowania:
Zamiast pora można użyć łyżki startego chrzanu, również przyprawy można dodać wedle uznania.
Zobacz też: KREM Z MŁODEJ MARCHEWKI I SOCZEWICY
Klasyczna czy pikantna surówka z marchewki i jabłka może mieć wiele odmian, zależnych od naszych preferencji smakowych. Warto dodać inne warzywa korzeniowe, na przykład seler czy pietruszkę, gdyż surówka z marchewki i selera potrafi być równie smaczna i zdrowa. Jabłko można zastąpić innym soczystym owocem, na przykład kawałkami ananasa. Każda surówka z marchewki do obiadu może być pikantna, słodka albo kwaskowa, w zależności od dodatków i sposobu przyprawienia.
Surówka z marchewki ze śmietaną może być także dobrym przepisem na deser. Bazując na powyższych recepturach, nie dodając pikantnych przypraw a jedynie słodkawe warzywa i owoce, rodzynki czy pestki słonecznika albo dyni oraz śmietanę można stworzyć zdrową i smaczną przekąskę. Surówka z marchewki na słodko smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
Dobra surówka z marchewki i jabłka nie musi być skomplikowana. Warto trzymać się podstawowych zasad przy jej przyrządzaniu, czyli doboru wysokiej jakości świeżych składników, dodania odrobiny tłuszczu w celu przyswajania witamin oraz podkreślenia charakteru z użyciem wybranych przypraw. Dzięki temu nawet bez przepisu możemy stworzyć smaczny i zdrowy dodatek do posiłku.