Możesz ugotować całą główkę kapusty z wyciętym rdzeniem, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Możesz jednak zagotować tylko kilka liści, jeśli zamierzasz zrobić mniej gołąbków. Polecam sprawdzić również kiszoną całą główkę kapusty, z której gołąbki wychodzą wyśmienite.
Ugotuj ryż. Na patelni rozgrzej olej, na nim podsmaż czosnek, imbir, por, seler naciowy, marchewkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ryż i wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.
Zwiń klasycznie gołąbki. Ułóż je ciasno w brytfance bądź w garnku, podlej delikatnie wodą bądź wywarem i piecz w piekarniku pod przykryciem około godziny w temp 180 stopni.
Tak klasycznie przygotowane bezmięsne gołąbki proponuję usmażyć dodatkowo w cieście.
W tym celu zmieszaj pół na pół mąkę kukurydzianą i pszenną, dodaj czosnek granulowany i cebulę, kurkumę, sól, pieprz. Dodaj trochę zimnej wody – ciasto powinno przypominać gęste ciasto na naleśniki. Gołąbki obtocz w mące, później w cieście do smażenia i smaż na głębokim oleju aż do zrumienienia.
Do takiej chrupiącej wersji gołąbków ostry pomidorowy sos będzie pasował idealnie.