Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Mięso umyj i pokrój w ok. 1,5 cm paski. Przełóż do miski i zalej 30 g sosu sojowego. Wymieszaj, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
W czasie, gdy mięso się marynuje przygotuj warzywa: cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Z kolei z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski o wymiarach ok. 0,5 x 5 cm. Marchewkę obierz umyj i pokrój w słupki. Jarmuż umyj i porwij na mniejsze kawałki - tylko listki, bez twardej łodygi.
W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej roślinny. Dodaj cebulę oraz czosnek, imbir i podsmaż mieszając przez ok. 2 minuty. Dodaj polędwicę i smaż przez kolejne 4 minuty. Dodaj marchewkę, paprykę, papryczkę chili pokrojoną w ukośne plasterki (bez gniazd nasiennych), jarmuż oraz kiełki. Smaż wszystko przez ok. 5 minut często mieszając. W międzyczasie dolewaj po trochu mieszankę wody z pozostałym sosem sojowym i cukrem. Dodaj gotowy makaron. W razie potrzeby dopraw solą. Wymieszaj i chwilę razem podsmaż. Przełóż na talerze. Danie podawaj od razu posypane nasionami sezamu.
Zobacz też: MAKARON NA WOKU