Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Zapiekane jajka śniadaniowe z szynką i pastą Wawrzyniec

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki
  • ok. 150 g pomidorów z puszki
  • 4 łyżki pasty Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. W rondelku rozgrzewamy nieco oliwy, dodajemy przeciśnięty czosnek i całość mieszamy. Dodajemy pomidory z puszki, pastę Wawrzyniec i podgrzewamy na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje, przez około 10 minut. Gotowy sos odstawiamy do przestudzenia. Kokilki smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy plasterkami szynki. W środek dzielimy sos pomidorowy, a na wierzchu rozbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 13 - 15 minut, aż jajka się zetną.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!