Awokado to owoc. I to nie byle jaki, bo niezwykle bogaty w substancje odżywcze!
Awokado pochodzi z Meksyku.
Dojrzałe awokado ma twardość i konsystencję schłodzonego w lodówce masła. Niedojrzały owoc awokado jest twardy, a jeśli jest bardzo miękki, to może być już przejrzały.
Drzewo na którym rośnie awokado osiąga nawet 20 metrów wysokości!
Największy owoc awokado został znaleziony na Hawajach. Owoc był wielkości ludzkiej głowy i ważył około 2,4 kg!
Awokado pełne witamin!
W awokado kryje się całe mnóstwo cennych składników odżywczych. Ma ono najwyższą zawartość białka i błonnika spośród wszystkich owoców! Zawiera też witaminy C, E i K, a także witaminy z grupy B oraz beta karoten. Jest bogate w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi omega-3). Ale to wcale nie koniec! W tych nietypowych owocach znajdziecie też m.in. magnes i potas oraz luteinę, czyli przeciwutleniacz, który chroni wzrok. Teraz w Netto absolutny hit – awokado ready to eat znajdziecie w naszych sklepach w promocyjnej cenie!
Jeden owoc, wiele możliwości!
Awokado świetnie sprawdza się do smarowania pieczywa jako zdrowy zamiennik masła. Nie bez powodu Aztekowie nazywali je owocem maślanym. Ale w Brazylii dodaje się je też np. do lodów. Dzięki swemu bogactwu cennych składników, awokado ma jednak mnóstwo zastosowań, również poza kuchnią. Olej z awokado wykorzystuje się do produkcji kosmetyków. Nawilża on skórę, łagodzi oparzenia słoneczne, a także odżywia i regeneruje włosy!