Borówki amerykańskie są bogatym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na pamięć.
Zgodnie z nazwą, najwięcej borówki amerykańskiej zbiera się w Stanach Zjednoczonych. Na drugim miejscu znajduje się Kanada, a na trzecim… Polska! Polskie plantacje tego owocu są największe w Europie.
Przekąska idealna
Kiedy wspaniały smak idzie w parze z wartościami odżywczymi, wszyscy są szczęśliwi. Tak właśnie jest w przypadku borówki amerykańskiej. Zawiera ona witaminy: C, K, A, E, niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz kwas foliowy. Jest też bogata w potas, fosfor, wapń i magnez. Do tego poprawia pamięć i zapobiega nadciśnieniu. Czy można chcieć więcej?
Jedz na zdrowie!
Słodki as w rękawie
Borówki są pyszne zarówno jako samodzielna przekąska, jak i z dodatkiem jogurtu. Rzecz jasna pasują też wszędzie tam, gdzie kroi się coś słodkiego. To świetny dodatek do ciast, naleśników, owsianek, lodów czy gofrów. Mniam!