Figi należy umyć pod bieżącą wodą, a następnie przekroić na połówki lub ćwiartki. W przypadku połówek, aby wyjeść smakowitą zawartość figi potrzebna będzie nam łyżeczka. Znajdujący się w figach miąższ jemy razem z drobniutkimi pestkami.
Figi trzymamy z dala od miejsc nadmiernie wilgotnych, gdyż może to wywoływać pleśń. Idealne warunki dla przechowywania fig to miejsca chłodne, suche.
Absolutnie nic złego! Delikatny, biały nalot na figach w żadnym wypadku nie świadczy o tym że owoc zaczyna się psuć! Jest to po prostu cukier.
Najczęściej ma on żartobliwy wydźwięk i występuje wtedy, gdy chcemy komuś czegoś odmówić. Zwrotu „a figę z makiem!” czy „a figa!” używa się często razem z gestem ugiętej w łokciu ręki i kciukiem umieszczonym między palcem wskazującym a środkowym. Przykład rozmowy dziecka z rodzicem:
- Mamo, mogę jeszcze kilka cukierków?
- A figę z makiem! I tak już dziś zjadłaś za dużo!
Skosztuj figi!
Figi to przepyszne, egzotyczne owoce, które coraz częściej można spotkać na sklepowych półkach. Występują w wersji świeżej lub suszonej. Są soczyste, słodkie i przede wszystkim zdrowe, gdyż zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Musisz ich spróbować!
Figi to zdrowie!
Owoce figowca stanowią wspaniałe źródło zdrowia! Figi zawierają najwięcej wapnia i błonnika spośród wszystkich owoców suszonych! Poza tym, są bogate w witaminy z grupy B, witaminę C, potas i magnez. Właściwości fig bardzo często wykorzystywane są przez medycynę naturalną.