Najlepszym sposobem obierania granatu jest stopniowe rozcinanie go na coraz mniejsze części, z których łatwo będzie wydostać nasionka.
Najszybciej natomiast dostaniemy się do nasionek rozcinając owoc w połowie. Następnie wytrząsamy je ze środka. Można to łatwo zrobić stukając o skórkę dużą łyżką.
Najprostszym i najefektywniejszym sposobem jest użycie zimnej wody. Wystarczy odciąć koronę granatu i wsadzić go do chłodnej wody na kwadrans. Po tym czasie nasiona same odejdą od skórek.
Ażeby możliwe było przygotowanie soku z granatu, konieczne jest wydobycie z niego pestek. Kolejnym etapem przygotowania soku z granatu jest ugotowanie pestek owocu. Zanim się to jednak zrobi, należy dodać do garnka po 2 łyżki wody na jeden owoc. Gotowanie soku należy zakończyć w momencie, gdy zgęstnieje. Ugotowany sok pozostaje już jedynie przelać przez sitko oraz wstawić do lodówki.
Przez niektórych nazywany jest owocem życia. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na swój kolor oraz właściwości zdrowotne. Bardzo często jedząc go, nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ten czerwony, soczysty owoc zawiera nie tylko smaczny sok i nasiona, ale także całe mnóstwo cennych dla nas składników.
Granat to dosłownie bomba... zdrowotna! Ten wyjątkowy owoc jest źródłem witamin z grupy B: B1, B2, B5 (kwas pantotenowy), B6, B9 (kwasu foliowego), witaminy C, E i K, a także minerałów: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu i magnezu. Ponadto poprawia ukrwienie skóry, podnosi odporność oraz oczyszcza organizm z toksyn. Doprawdy, uderzająca dawka zdrowia!
...a zbierze się coś naprawdę pycha! To właśnie te niepozorne owoce granatu, o wyglądzie ziarenek, dodają potrawom wyśmienitego smaku. Podaj je z pieczonymi mięsami, sałatkami lub jako dodatek do koktajlu czy drinka. Tak małe, a cieszą!