Męska ma od dołu trzy wybrzuszenia, a żeńska – cztery. Męska ma mniej pestek, więc lepiej nadaje się do duszenia. Żeńską lepiej dodać do sałatki, bo jest słodsza!
Niektórym trudno będzie w to uwierzyć, ale to fakt – papryka zawiera nawet pięć razy więcej witaminy C niż cytryna!
Papryka nie traci swoich właściwości w trakcie przetwarzania. Surowa, duszona, czy pieczona, zapewnia nam mnóstwo cennych składników odżywczych.
Przede wszystkim dlatego, że pomaga w utrzymaniu długowieczności, pięknej cery i wzmacnia siły witalne.
Samo zdrowie
Wiara Azteków w dobroczynne działania papryki znajduje dziś naukowe potwierdzenie. Papryka czerwona zawiera silne przeciwutleniacze, dzięki którym nasz organizm jest chroniony przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Dodajmy do tego wysoką zawartość witaminy C oraz obecność beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która troszczy się o wzrok i skórę. Z kolei rutyna zadba o nasze naczynia krwionośne.
Sezon otwarty!
Warto wykorzystać czas, gdy polska papryka czerwona na dobre zagościła na półkach Netto. I to w tak przepysznej cenie! Radość ze zdrowotnych walorów i świeżości gwarantują nasi lokalni dostawcy. Zatem, korzystamy z sezonu na paprykę i szukamy pomysłów, jak się nią delektować. Kolorowe, chrupiące kanapki, sałatki czy przetwory – każdy wariant brzmi smakowicie!