Liczba porcji: ok. 12 sztuk
Czas przygotowania: 45 min
Dodatkowe informacje: bez laktozy
Wszystkie składniki - mąkę, otręby, płatki owsiane, cukier kokosowy, cynamon, sól, rodzynki, posiekane orzechy oraz proszek do pieczenia - wymieszaj ze sobą. Olej kokosowy delikatnie podgrzej (aby był płynny) i wymieszaj trzepaczką razem z jajkami mlekiem migdałowym. Mieszankę przelej do suchych składników i wszystko dokładnie połącz.
Jabłka obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Połącz z gotowym ciastem.
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do każdej z nich nalej porcję ciasta do ¾ wysokości papilotki. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 30-35 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
*Jajka w wersji wegańskiej można zastąpić 2 łyżkami siemienia lnianego rozrobionego w 100 ml wrzątku.