Gruszki to współcześnie owoce często niedoceniane, pomijane w codziennej diecie. Uprawiano je już w starożytnej Grecji.
Zachowały się pisma greckich autorów na temat wartości odżywczych i właściwości leczniczych tego owocu. Homer mianował gruszki darem bogów. W starożytnym Rzymie uprawą gruszy zajmował się podobno Juliusz Cezar. Drzewo, którego owocem jest gruszka pierwotnie występowało na terenach Azji. Co ciekawe, We Włoszech i w Szwajcarii odkryto wykopaliska suszonych gruszek z epoki kamienia łupanego i epoki brązu. Największą popularność gruszka zdobyła w Europie w XVII wieku za sprawą Francuzów i Belgów.
Grusza należy do drzew z rodziny różowatych. Współcześnie występuje od 30 do 60 gatunków gruszy. Najbardziej popularna odmiana to grusza pospolita (Pyrus communis).
Owoce gruszki mają wydłużony kształt, zdecydowanie węższy przy szypułce, zaś szerszy w miejscu gniazda nasiennego. Kształt owocu wykorzystywany jest do określania typu sylwetki kobiet. Kobieta-gruszka to kobieta z wąskimi ramionami (węższa górna część sylwetki) i szerszymi biodrami i udami (stosunkowo szersza dolna część sylwetki). Kobieta o sylwetce typu gruszka to jeden z najczęstszych typów kobiecej figury.
Gruszka - wartości odżywcze w 100 gramach owocu
Gruszka słynie z istotnych właściwości zdrowotnych i bogatych wartości odżywczych. Zawiera duże ilości potasu, ale także inne minerały, takie jak: fosfor, wapń, żelazo, magnez, miedź, sód. Jest bogactwem boru i jodu, co wyróżnia ten owoc na tle innych. W gruszce znajdziemy także błonnik, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B6), spore ilości witaminy C, a także zdrowe kwasu owocowe: kwas cytrynowy i jabłkowy.
- Gruszka kalorie: 58 kcal (244 kJ)
- Błonnik: 3,1 g
- Węglowodany: 14,4 g
- Polifenole: 200-250 mg
- Indeks glikemiczny: 30-35
Owoc jest niskokaloryczny, dlatego możemy go jeść bez obaw nawet jeśli dbamy o szczupłą sylwetkę.
Owoc gruszy jest powinien być spożywany często, zwłaszcza w diecie osób z cukrzycą oraz osób dbających o szczupłą sylwetkę. Gruszka ma niski indeks glikemiczny i niski ładunek glikemiczny. To profilaktyka w cukrzycy, insulinooporności, chorobach serca i nowotworach. Powolne przyswajanie węglowodanów gwarantuje powolny wzrost poziomu cukru we krwi po posiłku, zatem gruszki bez przeszkód mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jednak nie należy spożywać wówczas tych owoców w formie słodzonych syropów i kompotów.
Gruszka witaminy:
- Witamina C: 4,3 mg
- Tiamina: 0,012 mg
- Ryboflawina: 0,026 mg
- Niacyna: 0,161 mg
- Witamina B6: 0,029 mg
- Kwas foliowy: 7 µg
- Witamina A: 1 IU
- Witamina E: 0,12 mg
- Witamina K: 4,4 µg
- Gruszka minerały:
- Wapń: 9 mg
- Żelazo: 0,18 mg
- Magnez: 7 mg
- Fosfor: 12 mg
- Potas: 118 mg
- Sód: 1 mg
- Cynk: 0,10 mg
Właściwości zdrowotne gruszki
Ze względu na bogactwo wartości odżywczych gruszki są podstawą zdrowej diety.
- Zawierają duże ilości kwasu elagowego, minerału boronu oraz nierozpuszczalnego błonnika. Są uważane za czynnik profilaktyczny i zmniejszający rozwój guzów włóknistych, a także innych łagodnych nowotworó
- Zawierają kwasy owocowe - kwas jabłkowy oraz kwas cytrynowy.
- Nie pozostają bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu - działają zasadotwórczo, przez co zapobiegają nadkwaśności żołądka.
- Cierpkie w smaku i mało soczyste owoce zawierają duże ilości garbnikó
- Pobudzają wydalanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii z organizmu.
- Jako nieliczny owoc zawierają jod oraz bor.
- Gruszki w ciąży - ze względu na zawartość kwasu foliowego gruszki powinny jeść nie tylko kobiety w ciąży, ale także te, które starają się o dziecko.
- Doskonale nawadnia organizm, gdyż w ponad 80% składa się z wody - w 100 g owocu znajduje się 84,5 g wody.
- Wykazują lecznicze właściwości w stanach zapalnych dróg moczowych, kamicy moczowej, a także przy stanach zapalnych gruczołu krokowego.
- Lepiej sięgać po lekko twarde owoce. Bardziej dojrzałe owoce gruszy zawierają większe ilości cukró Maleje w nich ilość kwasów owocowych i pektyn.
- Napar z gruszek bądź kompot z suszonych gruszek:
- łagodzi stany zapalne układu pokarmowego,
- pomaga obniżyć gorączkę,
- zwalcza uporczywy kaszel,
- łagodzi bóle głowy, także migrenowego pochodzenia.
- Okłady na skórę z naparu ze świeżych owoców gruszy przyspiesza regenerację skóry - gojenie ran i owrzodzeń.
Potas w gruszce:
- to aż 210 mg w średniej wielkości gruszki (118 mg w 100 g gruszki),
- uszczelnia naczynia włosowate,
- łagodnie obniża ciśnienie krwi,
- zapewnia prawidłową kurczliwość mięśni, także mięśnia sercowego,
- uczestniczy w metabolizmie białek.
Bor w gruszce:
- bierze udział w procesie mineralizacji kości, odpowiada za wspomaganie transportu wapnia w organizmie, zapobiega ubytkom wapnia w kościach - to świetna profilaktyka zapobiegająca osteoporozie,
- wspomaga prawidłową pracę mózgu oraz poprawia koncentrację.
Jod w gruszce:
- odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego oraz gruczołu tarczycy - wspomaga produkcję hormonów: tyroksyny i trójjodotyroniny,
- skuteczny w profilaktyce i zwalczaniu niedoczynności tarczycy,
- wykazuje właściwości antynowotworowe, skutecznie mniejsza dolegliwości bólu przy torbielach piersi,
- badania pokazują, że jego niedobór ma prawie 90% Polakó
Właściwości i zastosowanie gruszki w kosmetyce
Wyciąg (ekstrakt) z gruszek jest cenionym składnikiem aktywnym w recepturach kosmetycznych, ze względu na bogactwo cukrów prostych: fruktozy, glukozy, polifenoli, witamin i minerałów, a także kwasów owocowych.
Właściwości ekstraktu z gruszek:
- Właściwości wygładzające dla skó
- Kwas jabłkowy zawarty w gruszce rozjaśnia i zmiękcza skórę.
- Oczyszcza skórę z zanieczyszczeń oraz martwych komó
- Ujędrnia i spowalnia procesy starzenia się skóry, dzięki zawartości polifenoli oraz kompleksu witamin A, C i E („witaminy młodości”).
- Bywa wykorzystywany w leczeniu egzemy oraz zmian trądzikowych, gdyż zawiera, cenione w kuracji przeciwtrądzikowej, pektyny. Wyciąg z gruszki jest stosowany w kremach, maseczkach i innych kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej, gdyż kwasy owocowe zawarte w gruszce skutecznie usuwają nadmiar sebum.
- Stanowi naturalny filtr przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Przepisów na potrawy z gruszką istnieje wiele, ale nie każdy wie, że z gruszki można przygotować świetnie działającą na skórę maseczkę.
Maseczka z gruszki dla skóry suchej i odwodnionej
Gruszkę zetrzeć na tarce, dodać łyżkę miodu i łyżeczkę oliwy. Maseczkę nakładać na twarz, szyję i dekolt. Po ok. 15-20 minutach spłukać wodą.
Maseczka z gruszki dla skóry tłustej
Gruszkę zetrzeć na tarce, dodać łyżkę płatków owsianych oraz tyle serka homogenizowanego, by nadać maseczce odpowiednią, niezbyt płynną konsystencję. Nakładać na twarz, szyję i dekolt. Zmyć po ok. 15 minutach
Wróć