Czarnuszka – niepozorna przyprawa o wielkiej mocy!
Czarnuszka (Nigella sativa), czyli małe kanciaste ziarenka, które swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznej czarnej barwie, to niezwykle aromatyczna przyprawa pochodząca z regionu Morza Śródziemnego i Azji Południowo-Zachodniej. Nasiona te używane były od tysięcy lat w kuchni i w medycynie tradycyjnej ze względu na swoje walory smakowe oraz liczne korzyści zdrowotne, szczególnie na Bliskim Wschodzie i w Indiach. Ich działanie opisywali już starożytni Egipcjanie, a dziś poświęca się im coraz więcej badań naukowych.
Nie istnieją przeciwwskazania do stosowania czarnuszki jako przyprawy dla kobiet w ciąży. W przypadku karmienia piersią można wykonać napar z jej nasion w połączeniu z koprem, kminkiem i anyżem. Według tradycyjnej medycyny tak przygotowana herbatka wspomaga laktację u świeżo upieczonych matek. Ponadto sama przyprawa na pewno pozytywnie wpłynie na kondycję i zdrowie kobiety.
Starożytni nie mylili się co do cudownych prozdrowotnych zalet czarnuszki. Jej działanie, a przede wszystkim ogromny potencjał w zapobieganiu niektórym chorobom, potwierdziły liczne współczesne badania naukowe. Udowodniono między innymi jej właściwości:
Drobne i niepozorne ziarenka czarnuszki stanowią prawdziwe bogactwo różnorodnych naturalnych związków bioaktywnych, co sprawia, że przyprawa ta to prawdziwa bomba dla zdrowia. Warto wśród nich wymienić:
Ta azjatycka przyprawa podbiła podniebienia ludzi na wszystkich kontynentach, wzbogacając potrawy swoim wyjątkowym smakiem i aromatem. Często opisuje się go jako lekko gorzki, pikantny z nutami oregano, tymianku i cebuli. Ze względu na intensywność smaku, należy uważać, aby nie przesadzić z ilością przyprawy w swoich daniach. Czarnuszka stanowi niezwykle popularny składnik kuchni bliskowschodniej, indyjskiej i śródziemnomorskiej. Najczęściej używa się jej jako posypki do pieczywa (świetnie smakuje z chlebkiem naan lub pitą), a także jako dodatek do dań z ryżu, curry, mięsnych gulaszy lub potraw wegetariańskich. Powszechnie stosuje się ją w przepisach na marynaty, do kiszonek lub jako posypka do sałatki.