Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Bułki z czarnuszką

Ilość porcji: 10 bułeczek

Czas przygotowania: 20 minut

 

SKŁADNIKI

  • 600 g mąki typ 650
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżeczki czarnuszki

Do posmarowania

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

 

WYKONANIE:

Do miseczki rozkrusz drożdże i wymieszaj je z cukrem, zalej 100 ml ciepłego mleka. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Do miski wsyp mąkę, sól. Wlej pozostałe mleko, olej i dodaj rozbełtane jajko. Następnie wlej wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszaj. Wyrabiaj ciasto ok. 8-10 minut. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich roluj na wałeczek. Formuj bułeczki, najpierw zawiąż supeł na środku, a następnie owiń pozostałym ciastem z dwóch stron. Układaj na dwie duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na 20 minut.  Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, grzanie góra-dół.  Bułki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką. Piecz przez 15-20 minut. 

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!