Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Erytrytol

Erytrytol – więcej niż tylko słodzik.

Erytrytol to substancja słodząca z grupy alkoholi cukrowych, nazywanych również poliolami. Podobnie jak ksylitol, erytrytol jest pochodzenia naturalnego i występuje w niektórych owocach, takich jak gruszki, arbuzy i winogrona. Oba te związki posiadają zresztą wiele cech wspólnych – są małokaloryczne i wykazują niski indeks glikemiczny, przez co stały się popularnymi zamiennikami cukru w diecie.

Erytrytol został odkryty w 1848 roku przez Johna Stenhouse'a, szkockiego chemika, który wyizolował go z moczu pacjenta z cukrzycą. Jednakże substancja ta musiała poczekać na sławę aż do lat 90. XX wieku. Na masową skalę zaczęto go używać w Japonii, a stamtąd rozpowszechnił się na cały świat jako naturalny słodzik i zdrowa alternatywa dla cukru.

Erytrytol w smaku przypomina cukier, aczkolwiek jest nieco mniej słodki i pozostawia delikatny miętowy posmak. Ta łagodna słodycz i niskokaloryczność sprawiają, że słodzik ten stał się niezwykle atrakcyjną opcją dla osób, które pragną ograniczyć spożywanie cukru bez konieczności rezygnacji ze słodkich potraw i napojów.

CIASTECZKA CYTRYNOWE Z MIGDAŁAMI I ERYTRYTOLEM

Erytrytol

  • Co wyróżnia erytrytol spośród innych substancji słodzących?

    • Erytrytol nie jest w pełni trawiony, organizm w dużej mierze usuwa go wraz z moczem, przez co może stanowić lepszą opcję dla osób z problemami układu pokarmowego. Inaczej ujmując - jest po prostu lekkostrawny i nie fermentuje w jelitach.
    • 1 gram erytrytolu posiada jedynie 0,24 kalorii, co sprawia, że jest to jeden z produktów do słodzenia o najniższej wartości energetycznej. Idealny dla osób z nadwagą i dbających o sylwetkę.
    • Erytrytol ma indeks glikemiczny równy 0, w żaden sposób nie wpływa na poziom cukru we krwi i spokojnie może być używany przez osoby cierpiące na cukrzycę.
    • Podobnie jak ksylitol nie jest metabolizowany w jamie ustnej, przez co chroni zęby przed próchnicą, sprzyja remineralizacji szkliwa i zmniejsza ryzyko powstawania płytki nazębnej.
    • Posiada właściwości przeciwutleniające, związane z jego zdolnością do wychwytywania wolnych rodników, a to oznacza, że pomaga chronić organizm przed stresem oksydacyjnym i wieloma chorobami z nim związanymi, jak na przykład niektórymi nowotworami, chorobami serca czy chorobą Alzheimera.
    • Nie uzależnia! Spożywanie cukru uruchamia mechanizm nagrody w mózgu, co powoduje, że mamy ochotę sięgnąć po kolejne słodkie przekąski. Erytrytol, w odróżnieniu od cukru, nie wpływa uzależniająco na organizm.

  • Czy erytrytol może być spożywany przez kobiety w ciąży lub karmiące piersią?

    Tak! To bezpieczny wybór dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie wykazuje żadnych właściwości toksycznych ani teratogennych (nie wpływa na powstawanie wad rozwojowych płodu), dodatkowo dietetycy często polecają go kobietom, które zmagają się z cukrzycą ciążową, gdyż nie powoduje wzrostu poziomu cukru i insuliny we krwi.

  • Jak stosować erytrytol w kuchni?

    Erytrytol jest krystaliczny, biały i bezwonny, smakuje prawie tak samo jak cukier, choć trochę mniej słodko. Osoba, która dodaje 2 łyżeczki cukru do swojej kawy lub herbaty, by uzyskać ten sam rezultat słodyczy, będzie musiała wsypać 3 łyżeczki erytrytolu. Bardzo łatwo rozpuszcza się w płynach i nie pozostawia gorzkiego posmaku w ustach, za to wywołuje przyjemne uczucie chłodu. Można go z powodzeniem stosować do większości przepisów jako zamiennik dla cukru. Sprawdzi się w wypiekach, sosach, galaretkach, dżemach, marmoladach. Jedyny wyjątek stanowią tutaj tylko przepisy wymagające karmelizacji – erytrytol nie karmelizuje jak cukier.

    Nic dziwnego, że erytrytol nazywany jest również dobrym cukrem. To prawdopodobnie jego najlepszy możliwy zamiennik dostępny obecnie na rynku. Polecany cukrzykom, osobom dbającym o linię i każdemu, kto pragnie włączyć zdrowe, pełnowartościowe produkty do swojej diety.