Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Mleko Koz2 (1)

Kozie mleko bez laktozy – by każdy mógł cieszyć się zaletami mleka!

Kozie mleko bez laktozy to idealna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Czym jest laktoza? To disacharyd, a więc cukier składający się z dwu cząsteczek: glukozy i galaktozy, który występuje powszechnie w mleku ssaków, w tym także i ludzkim. Aby przyswoić laktozę, organizm potrzebuje laktazy – enzymu, który rozkłada laktozę na mniejsze cukry, by te mogły zostać wchłonięte w procesie trawienia. Poziom laktazy maleje wraz z wiekiem, a u dorosłego człowieka wynosi jedynie 10%. Niektóre osoby w ogóle nie wytwarzają laktazy, na przykład z powodów genetycznych lub jej poziom jest tak niski, że spożywanie produktów mlecznych może powodować przykre dolegliwości.

Placuszki owsiane na kozim mleku

Mleko kozie bez laktozy

  • Jakie są najczęstsze objawy nietolerancji laktozy?

    Zbyt niski poziom laktazy może powodować po wypiciu tradycyjnego mleka takie dolegliwości jak:

    • niestrawność,
    • biegunka,
    • zgaga,
    • wzdęcia i gazy.

    Wszystko to za sprawą zalegającej w jelitach niestrawionej laktozy. Co ciekawe, u około 65% populacji stwierdzono nietolerancję laktozy, lecz niektórzy eksperci uważają, że każdy z nas cierpi z jej powodu, ale po prostu ignorujemy jej objawy.

  • Na czym polega proces usuwania laktozy z koziego mleka?

    By usunąć laktozę, do mleka dodaje się enzym laktazę, a ta rozbija cząsteczki cukru na glukozę i galaktozę. Zmienia to nieznacznie strukturę mleka, a także jego smak i kolor. Mleko bez laktozy jest słodsze i nieco ciemniejsze od mleka tradycyjnego. W wyniku tego procesu pozostałe składniki, jak białka, tłuszcze, witaminy i minerały pozostają jednak nienaruszone.

  • Kozie mleko bez laktozy – zdrowy wybór dla każdego!

    Kozie mleko bez laktozy nie tylko idealnie nada się jako alternatywa dla mleka z laktozą. Posiada także liczne walory prozdrowotne w porównaniu z mlekiem krowim. Wykazuje wyższą zawartość białka, a niższą cukru, posiada więcej witamin i minerałów, takich jak witamina C, B6, A, potas, wapń, magnez i żelazo. Kozie mleko jest także dużo łatwiejsze do strawienia, a przy tym bardziej pożywne.

  • Czy kozie mleko bez laktozy może być spożywane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią?

    Kozie mleko bez laktozy jest całkowicie bezpieczne do spożycia dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Zawiera dużo białka, zdrowych tłuszczy i wiele ważnych witamin i minerałów, które pozytywnie wpłyną na kondycję kobiety w tym wyjątkowym czasie.

  • Mleko kozie bez laktozy – jak wykorzystać je w kuchni?

    Zupełnie tak samo jak krowie! Dzięki zastosowaniu procesu enzymatycznego rozbicia laktozy, każda osoba z nietolerancją może przygotować swoje ulubione dania i napoje bez ryzyka nieprzyjemnych dolegliwości. Kozie mleko bez laktozy można wypić prosto ze szklanki, użyć do przygotowania ulubionych wypieków w takich samych proporcjach jak z mlekiem krowim, dodać do kawy, herbaty, smoothie lub koktajlu. Świetnie sprawdzi się jako baza do sosów – sos serowy, beszamelowy lub pieczeniowy nie tylko zachwycą kremową konsystencją, ale również będą wyśmienicie smakować.

  • Masz ochotę wypróbować nasz przepis na zdrowe śniadanie?

    Owsiane placki śniadaniowe na kozim mleku bez laktozy to pyszna i zdrowa opcja, którą pokochają i dzieci, i dorośli. By je dodatkowo urozmaicić, można posypać je z wierzchu swoimi ulubionymi owocami, np. malinami, jagodami lub truskawkami.