Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Platki Kw (1)

Płatki owsiane  – odkryj moc płynącą z owsa!

Szukasz pomysłu na pożywne, szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie? Znajdziesz to wszystko w płatkach owsianych, które można błyskawicznie przygotować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nigdy Ci się nie znudzą. Dodatkowo są niezwykle pożywne, a przy tym niskokaloryczne – naładują Cię energią na cały dzień, a przy tym dostarczą wielu niezbędnych składników odżywczych. Spożywane regularnie pozytywnie wpłyną na stan Twojego zdrowia. Stanowią także idealną opcję dla każdego, kto dba o swoją sylwetkę.

Poznaj przepis na Ciastka owsiane z masłem orzechowym!

Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Płatki owsiane GO EKO

  • Płatki owsiane dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

    Uważane są za jedno z super foods i zdecydowanie zaleca się je kobietom w ciąży i podczas karmienia piersią. Nie tylko regulują poziom cukru we krwi, ale też dostarczają wielu potrzebnych witamin i minerałów, a przy tym wspomagają pracę jelit, niwelując zaparcia. Można je bezpiecznie spożywać każdego dnia!

  • Płatki owsiane – co sprawia, że są tak wyjątkowe?

    To prawdziwa skarbnica składników odżywczych, witamin i minerałów. Znajdziesz w nich między innymi błonnik, białko, witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk – wszystko to, czego Twój organizm potrzebuje, by prawidłowo rozpocząć dzień. 

  • Płatki owsiane – bogactwo błonnika!

    Płatki owsiane zawierają zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny, ważne dla ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Zapobiegają chorobom przewlekłym, takim jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i rak okrężnicy.

    • Błonnik rozpuszczalny po zjedzeniu zamienia się w przewodzie pokarmowym w żelową substancję, która spowalnia trawienie węglowodanów i pomaga regulować poziom cukru we krwi. Daje charakterystyczne uczucie sytości na długo, więc przez jakiś czas nie będziesz mieć ochoty na to, by sięgnąć po dodatkową przekąskę. Ponadto pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu.
    • Błonnik nierozpuszczalny pomaga zapobiegać zaparciom i reguluje pracę układu pokarmowego.
  • Płatki owsiane – dobre źródło białka!

    Białko to niezbędny składnik odżywczy, niezwykle ważny dla budowy i naprawy tkanek (głównie mięśniowych) w organizmie oraz odgrywający kluczową rolę przy produkcji enzymów i hormonów. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak ogromne znaczenie ma dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Płatki owsiane nie dość, że są dobrym źródłem białka, nie zawierają przy tym wielu kalorii, co czyni je pożywną i sycącą opcją dla osób, które chcą kontrolować swoją wagę. Aby urozmaicić smak płatków, a przy okazji  zwiększyć zawartość białka, możesz dodać do nich np. masło orzechowe lub jogurt grecki.

  • Płatki owsiane – pełne witamin i minerałów!

    Płatki owsiane zawierają kilka ważnych witamin i minerałów, które wspomagają ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie, a wśród warto zwrócić uwagę na:

    • Witaminy z grupy B, w tym tiaminy, ryboflawiny i niacyny, które są niezbędne dla metabolizmu energetycznego i prawidłowych funkcji mózgu. To właśnie one dodają nam rano energii.
    • Żelazo – pomaga w dostarczaniu tlenu do wszystkich tkanek w ciele.
    • Magnez – ważny dla funkcjonowania mięśni i nerwów, a także dla utrzymania zdrowych kości.
    • Cynk – wspomaga układ odpornościowy i sprzyja gojeniu się ran.
  • Płatki owsiane na stres oksydacyjny!

    W płatkach owsianych znajdziesz także wiele przeciwutleniaczy, które pomagają chronić przed stresem oksydacyjnym, a więc zmniejszają ryzyko groźnych chorób przewlekłych.

    • Awenantramidy – występują tylko w owsie, a badania wykazały, że mają silne właściwości przeciwzapalne i pomagają utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi.
    • Fenole - zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i niektórych nowotworów.
    • Beta-glukany - rodzaj rozpuszczalnego błonnika występującego w owsie, który ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność.
  • Kto powiedział, że płatki owsiane muszą być nudne?

    Płatki owsiane to fantastyczna opcja na śniadanie, ale też na przekąski dla całej rodziny! Na pierwszy rzut oka mogą wydać się nieciekawe, ale warto dać im szansę. Płatki owsiane to tak naprawdę uniwersalny składnik i podstawa dla wielu  pysznych dań. Można z nich wyczarować klasyczną owsiankę na wodzie lub mleku z dodatkiem ulubionych owoców, jogurtu, orzechów i miodu. Świetnie sprawdzą się pod postacią ciastek owsianych z bakaliami, naleśników, babeczek jako zdrowa alternatywa dla wypieków z białej mąki. Stają się coraz bardziej popularne jako baza dla energetycznych kuleczek – szybkiej i prostej do wykonania przekąski, którą możesz ze sobą zabrać do pracy, do szkoły, na piknik – po prostu wszędzie!

    Sprawdź przepis na Ciastka owsiane z masłem orzechowym!