Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz
Ciastka owsiane z masłem orzechowym

Ilość porcji: ok. 20 sztuk

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

  • 100 mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 120 g miękkiego masła Miletto
  • 100 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 130 masła orzechowego
  • 90 g płatków owsianych GoEko
  • 150 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE:

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W kolejnej misce zmiksuj masło z cukrem i cukrem brązowym na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko, masło orzechowe i miksuj na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. Zgarnij szpatułką ciasto z boków i dna miski. Ponownie zmiksuj.

Dodaj suche składniki i miksuj na niskich obrotach, aż się połączą. Dodaj płatki owsiane i posiekaną na kawałki czekoladę. Zmiksuj do połączenia. Finalnie ciasto będzie gęste i lepkie. Wstaw do lodówki na 20 - 25 minut. Po tym czasie formuj kulki nieco większe od orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz dłonią. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 175°C ok. 12 - 14 minut na rumiany kolor. Studź na kratce.

NETTO ŻYCZY SMACZNEGO!