Lista zakupów

edytuj produkt

zapisz

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Papier do pieczenia stanowi obowiązkowe wyposażenie każdej funkcjonalnej kuchni. Nikt nie wyobraża sobie obecnie swobodnego gotowania i pieczenia bez schowanego w jednej z szuflad papieru do pieczenia. Jednak każda Pani domu może potwierdzić, że przynajmniej raz bezpośrednio przed włożeniem ciasta do piekarnika zdała sobie sprawę z tego, że akurat w tym momencie zabrakło jakże istotnego w kuchni papieru do pieczenia. Czy brak tego przyboru oznacza dla nas koniec przygody w przygotowania pysznego ciasta lub innej potrawy? Wcale nie! Poznaj inne, równie skuteczne sposoby na to, w jaki sposób możemy zastąpić papier do pieczenia. Nasze propozycje z pewnością was zaskoczą. 

Dlaczego papier do pieczenia jest taki ważny w każdej kuchni?

Dzięki papierowi do pieczenia każda osoba przygotowująca posiłki ma możliwość przygotowania ich, pieczenia i ściągnięcia z blachy bez ryzyka, że nasza potrawa lub ciasto będzie przywierać do niej. Powodem tej niezwykłej funkcjonalności papieru do pieczenia jest jego gęstość - jest dodatkowo wyposażony w przydatną powłokę stworzoną z tłuszczu lub specjalnego silikonu. Papier do pieczenia jest dodatkowo niesamowicie wytrzymały - bez najmniejszego problemu nie zmieni swojej postaci nawet w momencie, gdy w naszym piekarniku szaleje temperatura 230 stopni Celsjusza.

Obecnie papier do pieczenia jest dostępny w ramach jednego długiego arkusza, który możemy ciąć zgodnie z naszymi potrzebami lub w zestawie kilkunastu, lub kilkudziesięciu małych arkuszy, które pojedynczo nadają się do wykorzystania bez potrzeby wycinania. O czym jednak warto pamiętać? Że brak papieru do pieczenia w kuchni to żadna tragedia. Czym zastąpić papier do pieczenia? Poniżej przedstawione zostały produkty, których możemy użyć jako substytutów. 

Folia aluminiowa

W zastępstwie papieru do pieczenia możemy wykorzystać inny, równie popularny produkt, który jest w każdej kuchni, czyli słynna folia aluminiowa. Folię aluminiową możemy wykorzystać na dokładnie takiej samej zasadzie jak papier do pieczenia - możemy pod nim piec różne wypieki i potrawy. Folia aluminiowa, ze względu na swoją naturę, może wytrzymać znacznie wyższą temperaturę niż papier do pieczenia, dlatego doskonale nadaje się do pieczenia w naprawdę wysokich temperaturach z opcją termoobiegu. By jednak móc być w pełni zadowolonym z funkcjonalności folii do pieczenia, powinniśmy przed włożeniem formy do piekarnika posmarować ją tłuszczem, co znacznie zwiększy nieprzywieranie i nieprzylepianie się upieczonej potrawy. 

Bułka tarta

Jeśli jednak nie mamy w kuchni papieru do pieczenia i folii aluminiowej, zawsze możemy wykorzystać bułkę tartą. Jest to dobrze znany od wieków już zamiennik papieru do pieczenia. Za wykorzystaniem bułki tartej w dużej mierze przemawia jej wyjątkowo niska cena i duża dostępność w każdym sklepie spożywczym. Zresztą - każdy kto robi od czasu do czasu panierkę ma w swojej szafce kuchennej bułkę tartą. Bułka tarta sprawia, że potrawy położone na posypanej nią blaszce w ogóle nie przywierają i świetnie nadają się do pieczenia mięs.

Tłuszcz

Ostatnią alternatywą, jaką możemy wymienić, jest zwykły tłuszcz - czy to w postaci oleju, oliwy z oliwek, masła czy margaryny. Smarowanie blachy właśnie tymi produktami sprawia, że nie przywiera ona do ciasta lub innej potrawy. Tłuszcz jest najstarszym znanym sposobem na sprawne wyciąganie zapieczonych dań, dlatego jest to jeden ze sposobów, który dzisiaj wykorzystywany jest przez nasze babcie pomimo dużej dostępności papieru do pieczenia. Warto jednak pamiętać, że tłuszcz warto wykorzystać jedynie w momencie, gdy nasz piekarnik będzie rozgrzany do temperatury poniżej 200 stopni Celsjusza. W innym przypadku nasze potrawy mogą być przypalone pomimo wykorzystania go na blaszce.

Wróć

Jak usunąć kamień z czajnika?
Co zrobić gdy zmywarka nie domywa naczyń?
Czym myć lodówkę w środku?
Jak wyczyścić srebro?
Jak usunąć kamień z czajnika?
Co zrobić gdy zmywarka nie domywa naczyń?
Czym myć lodówkę w środku?
Jak wyczyścić srebro?